Vrei o postură de regină? Ai grijă cum dormi și cum te îmbraci!

Cu toții tindem să ne cocoșăm odată cu trecerea anilor, însă un spate strâmb și niște umeri încordați ne aduc numai neplăceri. Nu numai că nu este atrăgătoare asemenea poziție, dar este și complet nesănătos! Ce e de făcut atunci?

image

Nu e deloc atrăgător să stăm cu umerii încordați, cocoșați și cu abdomenul proeminent vizibil. E și periculos pentru sănătatea noastră! Așa apar durerile de spate sau de cap, oboseala cronică și herniile de disc. Ce e de făcut pentru a reface postura spatelui?

Vestea bună e că putem preveni asemenea situații neplăcute prin simpla îndreptare a spatelui. Dacă problemele au apărut deja, trebuie să apelăm la medici, pentru soluții eficiente. În ambele cazuri, trebuie să ne corectăm postura. Nu e un moft, e necesitate pură.

Mișcarea este esențială

În primul rând, trebuie să conștientizăm poziția corpului nostru. Chiar dacă nu ne doare – încă! – nimic, asta nu înseamnă că stăm cum trebuie. Pericolul e să ne obișnuim cu o poziție deficitară și nici măcar să nu ne dăm seama de ea. În acest caz, Pilates sau Yoga te ajută să-ți dai seama de postura ta, s-o corectezi și s-o menții așa cum trebuie. La fel de benefică poate fi tonifierea mușchilor.

Cu mușchi, oase și încheituri puternice, ne putem mișca în voie în timpul zilei și nu ajungem să suferim din cauza unui spate încovoiat. Astfel, îmbunătățește-ți flexibilitatea cu acest exercițiu: pune-ți ambele mâini la spate și cu o mână apucă-ți încheietura celeilalte mâini. Întinde-ți ușor brațele în încercarea de a-ți uni umerii. Evident că nu vei reuși, dar trebuie să menții acea încordare timp de 30 de secunde. Repetă această mișcare de 5-10 ori pe zi și vei simți cum ți se detensionează spatele.

image

Al doilea exercițiu recomandat e să-ți lipești spatele de un perete, cu brațele ridicate și coatele îndoite astfel încât degetele să fie îndreptate spre tavan. Împinge-ți capul spre perete, încordează-ți umerii și mișcă-ți brațele sus și jos de 10 ori, în timp ce restul corpului rămâne nemișcat. E simplu, nu trebuie depus un efort fizic extraordinar de mare. Simplul fapt că faci aceste exerciții zilnic e de-ajuns pentru a-ți corecta, în timp, postura.

Cum dormim și cum… ne îmbrăcăm

Nu numai ce facem ziua contează pentru poziția corpului nostru, ci și noaptea e nevoie de puțină atenție asupra acestui lucru. Un mod simplu de a-ți menține coloana verticală dreaptă e să-ți așezi o pernă între genunchi, când dormi pe-o parte.

Așa împiedici coloana să se strâmbe când ți-e somnul mai drag. Cea mai pună poziție de somn e cea pe lateral, cu picioarele puțin îndoite. Îți menține coloana dreaptă și, în plus, respiri mai bine și sforăi mai puțin.

În ceea ce privește garderoba ta, și ea trebuie puțin ajustată. Simplul fapt că porți tocuri la serviciu sau destul de des te forțează să-ți apleci corpul în față și să devii cocoșată. Încearcă să nu porți tocuri mai înalte de șapte centimetri.

Pe lângă încălțări, trebuie să dai atenție și genții tale de zi cu zi. Dacă obișnuiești să cari ceva pe umăr zi de zi, greutatea genții îți va strâmba coloana în timp. Dacă nu poți să scazi greutatea genții, pune-o măcar pe diagonala corpului, ca întregul conținut al său să se distribuie mai bine pe corpul tău.

image

Trucuri de aplicat la birou

Îți petreci ore întregi la birou, în fiecare zi? Ridică-te în fiecare oră de pe scaun câte cinci minute. Nu sta niciodată picior peste picior, că riști să-ți ștrangulezi circulația sângelui și să faci varice. Stai pe scaun cu spatele drept, umerii aduși în spate, nu în față, și capul trebuie să privească înainte, nu să fie aplecat. La nevoie, ridică-ți laptopul, ca să nu ai probleme cervicale la un moment dat.

foto - Shutterstock