Ce mănânci ca să ai o digestie accelerată, să combați constipația și să elimini toxinele

Ceea ce mănânci te hrănește și te energizează. Însă știai că anumite alimente contribuie la o digestie sănătoasă, combat constipația și sprijină activitatea bacteriilor bune din intestin?

image

În cazul unei persoane altfel sănătoase, constipația, arsurile gastrice, balonarea și flatulența sunt doar câteva neplăceri cu care se poate confrunta dacă nu are o alimentație adecvată. Pentru o digestie bună, e nevoie să consumi alimente bogate în fibre și, neapărat, să bei o cantitate suficientă de apă. Dar, atenție, dacă nu ești obișnuit să mănânci cantități mai mari de fibre, începe prin a le adăuga treptat în meniul tău zilnic. Iată ce alimente ajută digestia atât la nivelul stomacului, cât și la nivelul intestinelor.

Merele

Cum la noi în țară se găsesc din belșug diverse soiuri de mere, alege un sortiment - sau mai multe – care să fie pe gustul tău, pentru a le consuma ori cu micul dejun, ori între mese. Merele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă care este utilizată de bacteriile prietenoase din colon și care contribuie la combaterea constipației și la scăderea riscului de infecții intestinale.

Sfecla roșie

O sursă generoasă de fibre este și sfecla roșie, care, odată consumată, trece de procesul de digestie din stomac și ajunge în colon, unde hrănește coloniile de bacterii bune. Deși este ceva mai pretențioasă, deoarece, după ce îi cureți coaja, pătează mâinile și suprafețele, sfecla poate fi integrată în multe feluri de mâncare atât crudă, cât și fiartă sau coaptă.

Frunzoasele

Legumele verzi cu frunze – spanacul, varza, sfecla elvețiană, rucola etc – sunt și acestea alegeri excelente pentru o digestie ca la carte. Unele cercetări au arătat că aceste legume conțin o substanță care hrănește bacteriile bune din tractul digestiv, stimulând astfel digestia. Cel mai simplu este să le consumi crude, sub formă de salată, cu un praf de sare, puțină zeamă de lămâie și o linguriță de ulei pe lângă masa de prânz sau cea de seară.

Ghimbirul

Ghimbirul îmbunătățește digestia prin faptul că ajută la golirea mai rapidă a stomacului, reducând astfel riscul de arsuri și disconfort gastric. De asemenea, este util pentru a combate greața. Consumă unu-doi centimetru de ghimbir crud, ras într-o salată sau fiert într-un curry, ori prepară un ceai de ghimbir cu lămâie.

Varza murată

Datorită fermentării, varza murată conține probiotice, dar și alte substanțe care ajută la desfacerea altor alimente în molecule de dimensiuni mai reduse și mai ușor digerabile. Poți introduce varza murată în meniu cu ușurință, fie ca salată simplă, cu puțin piper și ulei, pe lângă o tocăniță sau o poți adăuga într-o lipie cu humus, chiftele și legume crude, de exemplu.

Iaurtul și chefirul

Aceste alimente sunt bogate în probiotice, acele bacterii bune care contribuie la funcționarea mai eficientă a sistemului digestiv. Probiotice există și în mod natural în intestin, dar creșterea cantității acestora prin alimentație ușurează digestia. Mănâncă un iaurt fie dimineața, cu cereale și fructe, fie pe post de gustare între mese, alături de o mână de nuci. Sau, poți face un sos rece de iaurt cu usturoi sau alte condimente, pe care să-l pui la cină peste broccoli și pește la cuptor, de exemplu.

Cereale integrale

Fie că alegi cereale integrale pentru micul dejeun, fie că mănânci pâine integrală și paste integrale dimineața sau la alte mese ale zilei, e bine să știi că toate ajută la o digestie mai bună. Fibrele din aceste produse integrale combat constipația, iar unele dintre ele acționează ca prebiotice, care ajung în intestin drept hrană pentru probiotice.

Somonul

Bogat în acizi grași Omega 3, somonul ajută la reducerea inflamației din corp. De aceea, poate fi util pentru digestie mai ales în cazul persoanelor care suferă de boală inflamatorie intestinală sau de alte tulburări digestive asociate cu inflamația. Consumă somon la abur sau la cuptor, cu un cartof fiert și alte legume tot fierte sau coapte, după preferințe (broccoli, conopidă, ciuperci etc.), alături de un mujdei de usturoi, spre exemplu.

Foto - Shutterstock



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg