Ce mănânci ca să ai o digestie accelerată, să combați constipația și să elimini toxinele

Ceea ce mănânci te hrănește și te energizează. Însă știai că anumite alimente contribuie la o digestie sănătoasă, combat constipația și sprijină activitatea bacteriilor bune din intestin?

image

În cazul unei persoane altfel sănătoase, constipația, arsurile gastrice, balonarea și flatulența sunt doar câteva neplăceri cu care se poate confrunta dacă nu are o alimentație adecvată. Pentru o digestie bună, e nevoie să consumi alimente bogate în fibre și, neapărat, să bei o cantitate suficientă de apă. Dar, atenție, dacă nu ești obișnuit să mănânci cantități mai mari de fibre, începe prin a le adăuga treptat în meniul tău zilnic. Iată ce alimente ajută digestia atât la nivelul stomacului, cât și la nivelul intestinelor.

Merele

Cum la noi în țară se găsesc din belșug diverse soiuri de mere, alege un sortiment - sau mai multe – care să fie pe gustul tău, pentru a le consuma ori cu micul dejun, ori între mese. Merele sunt bogate în pectină, o fibră solubilă care este utilizată de bacteriile prietenoase din colon și care contribuie la combaterea constipației și la scăderea riscului de infecții intestinale.

Sfecla roșie

O sursă generoasă de fibre este și sfecla roșie, care, odată consumată, trece de procesul de digestie din stomac și ajunge în colon, unde hrănește coloniile de bacterii bune. Deși este ceva mai pretențioasă, deoarece, după ce îi cureți coaja, pătează mâinile și suprafețele, sfecla poate fi integrată în multe feluri de mâncare atât crudă, cât și fiartă sau coaptă.

Frunzoasele

Legumele verzi cu frunze – spanacul, varza, sfecla elvețiană, rucola etc – sunt și acestea alegeri excelente pentru o digestie ca la carte. Unele cercetări au arătat că aceste legume conțin o substanță care hrănește bacteriile bune din tractul digestiv, stimulând astfel digestia. Cel mai simplu este să le consumi crude, sub formă de salată, cu un praf de sare, puțină zeamă de lămâie și o linguriță de ulei pe lângă masa de prânz sau cea de seară.

Ghimbirul

Ghimbirul îmbunătățește digestia prin faptul că ajută la golirea mai rapidă a stomacului, reducând astfel riscul de arsuri și disconfort gastric. De asemenea, este util pentru a combate greața. Consumă unu-doi centimetru de ghimbir crud, ras într-o salată sau fiert într-un curry, ori prepară un ceai de ghimbir cu lămâie.

Varza murată

Datorită fermentării, varza murată conține probiotice, dar și alte substanțe care ajută la desfacerea altor alimente în molecule de dimensiuni mai reduse și mai ușor digerabile. Poți introduce varza murată în meniu cu ușurință, fie ca salată simplă, cu puțin piper și ulei, pe lângă o tocăniță sau o poți adăuga într-o lipie cu humus, chiftele și legume crude, de exemplu.

Iaurtul și chefirul

Aceste alimente sunt bogate în probiotice, acele bacterii bune care contribuie la funcționarea mai eficientă a sistemului digestiv. Probiotice există și în mod natural în intestin, dar creșterea cantității acestora prin alimentație ușurează digestia. Mănâncă un iaurt fie dimineața, cu cereale și fructe, fie pe post de gustare între mese, alături de o mână de nuci. Sau, poți face un sos rece de iaurt cu usturoi sau alte condimente, pe care să-l pui la cină peste broccoli și pește la cuptor, de exemplu.

Cereale integrale

Fie că alegi cereale integrale pentru micul dejeun, fie că mănânci pâine integrală și paste integrale dimineața sau la alte mese ale zilei, e bine să știi că toate ajută la o digestie mai bună. Fibrele din aceste produse integrale combat constipația, iar unele dintre ele acționează ca prebiotice, care ajung în intestin drept hrană pentru probiotice.

Somonul

Bogat în acizi grași Omega 3, somonul ajută la reducerea inflamației din corp. De aceea, poate fi util pentru digestie mai ales în cazul persoanelor care suferă de boală inflamatorie intestinală sau de alte tulburări digestive asociate cu inflamația. Consumă somon la abur sau la cuptor, cu un cartof fiert și alte legume tot fierte sau coapte, după preferințe (broccoli, conopidă, ciuperci etc.), alături de un mujdei de usturoi, spre exemplu.

Foto - Shutterstock



Recente

shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg