Lingurița de argint oferită la botez: între tradiție și sănătate

Unul dintre obiceiurile de botez ce se păstrează și astăzi este dăruirea de către nași a unei lingurițe de argint, pe lângă alte obiecte realizate tot din acest material prețios.

image

Acest obicei își are rădăcinile în Evul Mediu, iar în continuare îți vom explica frumusețea și eleganța acestei tradiții, pe care merită să o pui și tu în aplicare dacă vei boteza vreodată. 

De unde a pornit tradiția dăruirii linguriței din argint la botez? 

Argintul are proprietăți antibacteriene, fapt cunoscut încă de mai bine de 4000 de ani, când chinezii făceau acupunctură cu ace realizate din acest material. Pe atunci, doar nobilii utilizau diverse obiecte realizate din argint, inclusiv tacâmuri, în speranța de a-i feri de boli. 

În Europa, englezii au fost cei care au pornit tradiția de a oferi copilului o linguriță de argint la botez. Oamenii știau cât de benefic este argintul și considerau că sănătatea copiilor va fi protejată dacă vor mânca doar cu ajutorul tacâmurilor din argint. Astfel, cu ocazia botezului, nașii ofereau copilașilor o linguriță de argint, iar aceasta era folosită până când copilul creștea și se considera că are imunitatea formată.

Și în țara noastră se întâlnește obiceiul de a dărui o linguriță de argint la botez, alături de un bănuț din argint personalizat. Bănuțul se utilizează pentru băița de a doua zi și se pune într-o cădiță alături de alte obiecte ce vor aduce noroc copilului și îl vor feri de toate relele.

În România, dăruirea unei lingurite de argint a început să fie mai populară abia în ultimii ani, deși obiceiul de a oferi un bănuț din argint se păstrează din moși strămoși. 

Lingurițe de argint personalizate 

Dacă vrei să oferi o linguriță de argint unui copil cu ocazia botezului, află că poți comanda online acest obiect. În plus, ai și posibilitatea de a personaliza lingurița, pentru ca aceasta să devină o amintire deosebită din ziua botezului. 

Fiecare familie va decide ce va face cu această linguriță după botez. Unii părinți preferă să o păstreze la loc de cinste, alături de bănuțul din argint folosit la băiță, pe când alții vor utiliza lingurița pentru primele mese ale bebelușului. 

Având proprietăți antibacteriene, argintul poate fi folosit cu succes la bebeluși, mai ales la începutul diversificării. Această perioadă coincide de obicei cu apariția primilor dințișori, astfel că va fi nevoie de o atenție sporită la tacâmuri. Argintul nu permite bacteriilor să ajungă în gura bebelușului, astfel că este o bună alternativă la tacâmurile special realizate pentru bebeluși.

De asemenea, lingurița din argint poate fi utilizată cu succes și în primii ani din viață și, de ce nu, chiar și părinții pot opta pentru astfel de tacâmuri. Lingurițele sunt poate cele mai utilizate tacâmuri de-a lungul unei zile. Ne începem ziua cu ele, amestecând în ceai sau în cafea, servim diverse gustări cu ajutorul lor (spre exemplu, iaurtul) și poate mâncăm desertul tot cu lingurița. În acest caz, oricine poate utiliza lingurițe din argint. 

Un alt motiv pentru care să alegi lingurițe și tacâmuri din argint pentru a le folosi în fiecare zi este aspectul lor deosebit, elegant. De ce să aștepți o ocazie specială pentru a utiliza tacâmuri și veselă speciale? Răsfață-te în fiecare zi cu lingurițe din argint și alte tacâmuri realizate din acest material prețios. 

Așadar, dacă vei boteza un copil în perioada următoare, nu uita de lingurița din argint. Va fi un cadou ce îmbină perfect tradiția cu eleganța și utilitatea. În plus, având posibilitatea de a personaliza lingurița, va fi o amintire deosebită din ziua botezului. 

Sursa foto: Shutterstock