Mitul berzei care aduce copii. Cum știm dacă aduce copii cuminți sau năzdrăvani?

Pe cât de amuzantă e povestea cu berzele care le aduc oamenilor copii, pe atât de incredibilă este. Așadar de unde a pornit și ce mesaje ne transmite cu privire la nou-născuți?

image

Mitul berzei care aduce copii în cioc este răspândită în întreaga lume. Povestea doar diferă puțin. În unele țări, nou-născutul e lăsat la întrarea în casă, în alte state, copilul e livrat prin coșul casei, susține The Bird Spot.

Legenda ne zice că poți lăsa dulciuri pe pervazul ferestrei, pentru a-ți face cunoscută dorința de-a deveni părinte, iar barza primește mesajul și se întoarce, la un moment dat, cu ciocul plin. Dacă adulții respectivi au deja copii, micuții îi pot cânta berzei astfel încât ea să fie bucuroasă să le aducă un frățior sau o surioară.

Una dintre cele mai vechi legende cu barza care aduce copii datează încă din Grecia Antică. Se pare că zeița Hera era foarte geloasă pe Regina Gerena (pentru că era extrem de frumoasă sau fiindcă avea o aventură cu Zeus, soțul Herei, povestea variază).

Indiferent de motiv, Hera voia răzbunare și, drept urmare, a transformat-o pe regină într-o barză, care să zboare cât mai departe de ei. Însă răul fusese deja făcut! Gerena făcuse un copil – care era, cel mai probabil, al lui Zeus – și, înainte de a-și lua zborul, l-a luat pe nou-născut în cioc și a plecat cu el peste mări și țări.  

Nu numai grecii aveau în mitologie berze asociate cu bebeluși. Egiptenii antici considerau barza un suflet prețios și, dacă apărea vreo barză pe cer când murea cineva, se spunea că sufletul celui decedat se reîncarnase în corpul unoi copil nou-nouț, susține Today I Found Out.

Cert e că berzele au fost asociate întotdeauna cu ceva pozitiv. History Daily susține că ele reprezintă puritatea în Orientul Mijlociu, familia, în Europa antică și norocul și ferilitatea, la americanii nativi. Berzele sunt prezente și în miturile asiatice, iar conotația lor e la fel de pozitivă. Iar în Japonia se spune că berzele aduc fericirea, după cum declară JA-tajima.

În Europa, mitul este nelipsit. Cultura slavă este plină de berze care aduc suflete nenăscute de pe tărâmul morților, din Vyraj mai exact, locul unde sufletele se odihnesc până revin pe pământ. În Germania medievală, berzele căutau sufletele copiilor nenăscuți pentru a-i duce la viitorii părinți.

Cum știm dacă cel mic va fi un copil cuminte și ascultător sau unul năzdrăvan?

Cu ajutorul felului în care nou-născutul e carat de barză. Copiii cuminți sunt cărați pe spatele berzei, în timp ce micuții năzdrăvani sunt luați pe sus și duși la părinții lor în cioc.

Foto - Shutterstock