A început campania de informare despre poliartrita reumatoidă!

1 69761 original jpg jpeg

Aproximativ 1% din populaţia României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii.

Această afecţiune debutează în jurul vârstei de 25-40 de ani şi afectează,nu doar sănătatea oamenilor,ci şi viaţa lor profesională. Aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii 2-3 ani de boală,iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează articulaţiile mici,în special pe cele ale mâinilor,provocând dureri,inflamaţii,rigiditate şi,în timp,pierderea mobilităţii.

De ce apare

Cătălin Codreanu,medic reumatolog spune că sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii dar,în general,ea apare pe un teren de predispoziţie genetică,peste care se suprapun factori declanşatori,în special infecţii. „Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor,ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme“,explică medicul reumatolog.

Citeşte şi:

Cum domoleşti durerile de articulaţii

Alimente de evitat dacă ai articulaţiile inflamate

Principalele simptome ale bolii

Rigiditatea:articulaţiile încep să îşi piardă din mobilitate. Aceasta apare mai ales dimineaţa,dar se ameliorează pe parcursul zilei. Dacă acest simptom este prezent mai mult de 6 săptămâni la rând,este necesară o vizită la medicul reumatolog.

Inflamarea articulaţiilor:în cazul unei articulaţii inflamate membrana sinovială din interiorul acesteia se îngroaşă,produce mai mult lichid,iar în urma tuturor proceselor patologice de la nivelul său cresc dimensiunile articulaţiei. Acest lucru duce la durere,senzaţie de căldură şi umflarea nu numai a articulaţiei,ci şi a zonei din jurul său.

Durerea:are mai multe surse şi poate fi cauzată fie de inflamarea articulaţiilor,fie  de forţarea acestora. 

În stadiile avansate ale bolii apar noduli în zonele din jurul articulaţiilor,supuse presiunii.

Printre alte simptome legate de declanşarea poliartritei reumatoide se numără şi febra,oboseala,pierderea apetitului,pierderea în greutate,dureri ale muşchilor sau stare generală de slăbiciune.

„Mâini cu viaţă“

Liga Română contra Reumatismului lansează campania de informare „Mâini cu viaţă“,care are ca scop informarea asupra poliartritei reumatoide.  Impactul pe care poliartrita reumatoidă îl are asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a societăţii,dar şi nivelul scăzut de informare stau la baza acestei campanii. Diagnosticarea timpurie,urmarea unui tratament adecvat,recomandat de medicul reumatolog,precum şi realizarea unui plan de management al bolii pot încetini procesul de evoluţie a acesteia.