Află dacă suferi din cauza deficienţelor

1 80520 original jpg jpeg

O dietă bogată în elemente nutritive esenţiale organismului tău este necesară pentru a-ţi păstra sănătatea. Cum recunoşti însă deficienţele? Iată câteva metode!

Lipsa de potasiu

Potasiul este un mineral care asigură buna funcţionare a nervilor, a ţesutului muscular şi a inimii. Un nivel scăzut al acestuia este asociat adesea cu senzaţia de oboseală şi musculatura slăbită.  Printre cel mai des întâlnite simptome în cazul celor care suferă de deficienţe de potasiu se numără urinarea frecventă, diareea şi presiunea arterială ridicată. Îl găseşti în legume cu frunze verzi, banane, fasole albă, cartofi dulci, spanac, avocado şi citrice.

Lipsa de vitamina A

Vitamina A este vitală pentru menţinerea sănătăţii ochilor, pentru creşterea sistemului osos, pentru întărirea imunităţii şi pentru echilibrarea funcţiilor sistemului reproducător. Simptomele care îţi arată că ai un deficit de vitamina A sunt vederea slabă, infertilitatea şi infecţii la nivelul pieptului. O găseşti în cereale, legume verzi, dovleac, mango, ţelină, prune uscate şi piersici.

Lipsă de vitamina B6

Buzele uscate, cu colţurile gurii uscate şi crăpate, limba umflată – sunt doar câteva dintre semnele care prevestesc deficitul de vitamina B6. Vitamina B6 stimulează secreţia serotoninei, responsabilă de starea de bine. De asemenea, ajută metabolismul, menţinând la valori normale nivelul zahărului din sânge. O poţi procura din legume, cereale, carne de pui, peşte, varză, ceapă, mazăre, căpuşuni, ananas.

Lipsa de vitamina C

Cum o recunoşti? Gingivita şi vindecarea greoaie a ţesuturilor sunt două dintre principalele simptome. La ce ajută vitamina C? La absorbţia fierului în organism, la formarea colagenului în oase, muşchi şi vasele de sânge. O găseşti în legume şi fructe precum ardei graşi, conopidă, usturoi, cartofi, morcovi, kiwi, portocale, caise, ananas şi struguri.