„Autografe pe curcubeu”, o speranţă pentru bolnavi

1 54073 original jpg jpeg

Din ce în ce mai multe persoane, în special cele tinere, se confruntă cu probleme cauzate de bolile inflamatorii intestinale (BII). Acestea cauzează nu doar scăderea calităţii vieţii, ci şi o izolare socială a persoanei, care se simte marginalizată de cei din jur.

Recent s-a sărbătorit Ziua Internaţională a bolilor inflamatorii intestinale,iar acest eveniment a fost sărbătorit şi în România de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA),prin lansarea cărţii “ Autografe pe curcubeu”. Lucrarea conţine mărturii ale pacienţilor afectaţi de aceste boli şi este adresată tuturor celor care se simt marginalizaţi,fiind un semnal că aceştia nu sunt singuri.

„Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere,atât fizic şi psihic,dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienţii cu BII se consideră o povară pentru familie şi pentru societate,iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci,devin o povară pentru întregul sistem. Prin această carte,ne-am dorit să fim alături de pacienţi şi să le împărtăşim povestea şi altora care trec printr-o experienţă asemănătoare şi să le arătăm că se poate lupta cu boala,că există speranţă şi că pot avea din nou o viaţă normală” a declarat Rozalina Lepădatu,preşedintele APAA.

Lansarea cărţii „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”,campanie desfăşurată de APAA pentru pacienţi pe tot parcursul anului 2013,cu scopul de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase,dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala şi să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive,pentru a avea o viaţă normală.

Bolile inflamatorii intestinale sunt afecţiuni cronice ale tractului gastrointestinal,cele mai des întâlnite fiind boala Crohn si rectocolita ulcero hemoragică. Acestea sunt caracterizate prin perioade active-când simptomele sunt puternic resimţite de pacienţi,şi perioade de remisie a bolii-când simptomele dispar sau se manifestă la o intensitate mai mică.