Boli pe care le poate anunţa mâncărimea pielii

1 82015 original jpg jpeg

Multe afecţiuni pot avea simptome la care nici nu te gândeşti. Se spune despre ele că sunt trecătoare, minore, însă nu este chiar aşa. Ar trebui să se acorde mai multă atenţie schimbărilor care au loc la nivelul corpului, inclusiv mâncărimea pielii.

Problemele de sănătate pe care le poate anunţa mâncărimea pielii sunt:

Afecţiuni renale

O mâncărime intensă pe tot corpul apare adesea la persoanele care suferă de o boală renală în stadiu avansat sau care suferă de insuficienţă renală cronică. Deşi nu se ştie cu exactitate de ce apare mâncărimea, unii medici cred că are legătură cu acumularea de toxine în corp atunci când rinichii nu pot elimina deşeurile din fluxul sangvin.

Afecţiuni hepatice

Un simptom tăcut al bolii hepatice poate fi mâncărimea, care se resimte la nivelul tălpilor. Dacă ficatul nu funcţionează corect pentru a detoxifica organismul, nu sunt eliminaţi acizii biliari. Este important să mergi la un medic dacă te confrunţi cu această problemă.

Afecţiuni ale glandei tiroide

Hiper- şi hipotiroidismul poate afecta aspectul pielii. Deşi nu se ştie cu exactitate legătura dintre glanda tiroidă şi piele, este posibil ca modificările care au loc la nivelul glandelor sudoripare să provoace uscarea pielii. Tegumentul uscat este mai frecvent la persoanele care suferă de hipotiroidism, deoarece ţesutul cutanat conţine receptori ai hormonului tiroidian în care se observă o activitate celulară diminuată în absenţa hormonului tiroidian.

Alergie

Alergiile sunt o boală cronică, cea mai des întâlnită. Sunt foarte mulţi oameni care suferă de alergii, de diferite tipuri, iar principalele simptome apar pe piele. Mâncărimea şi roşeaţa sunt cele mai comune atunci când tegumentul intră în contact cu un alergen.

Mâncărimea pielii mai poate anunţa şi alte afecţiuni, şi anume:

-    Boala celiacă;

-    Cancer de sân;

-    Dermatită;

-    Probleme ale coloanei vertebrale;

-    Limfom.