Cauzele deficitului de magneziu şi cum îmbunătăţeşti absorbţia
Magneziul este mineralul fundamental pentru organism, deoarece ajută la reglarea sistemului nervos, facilitarea contracţiilor musculare, promovarea relaxării şi alte 300 de reacţii chimice din corp. În plus, există experţi care cred că aproape toate bolile sunt asociate cu deficitul acestuia.
Pe lângă faptul că magneziul este necesar pentru echilibrarea nivelurilor electrice ale corpului,este unul dintre mineralelecele mai dificil de absorbit,deoarece rinichii excretă o cantitate semnificativă.Problemele de memorie,dificultăţile de învăţare şi crampele musculare constante sunt unele dintre simptomele scăderii sau lipsei acestui mineral. Cu toate că ţi s-ar părea normal la început,cel mai bine este să fie identificată cauza şi să se intervină la timp.
Cauzele deficienţei de magneziu: Consumul alimentar limitat
Una dintre cauzele comune ale carenţei de magneziu este lipsa consumului de produse alimentare bogate în acest mineral. În plus,dieta neechilibrată şi pe bază de alimente nesănătoase îngreunează absorbţia magneziului.
Citeşte şi:Suferi de deficit de magneziu? Bea acest smoothie delicios
Problemele intestinale
Tulburările care afectează sănătatea intestinală sau a întregului sistem digestiv pot fi responsabile de deficitul de magneziu. Atunci când corpul întâmpină probleme în efectuarea procesului digestiv şi de absorbţie a nutrienţilor,în cele din urmă magneziul se pierde.
Rinichii nesănătoşi
Atunci când te confrunţi cu deficienţă de magneziu înseamnă că suferi şi de insuficienţă renală. Este important să creşti nivelul de magneziu atunci când există probleme cu rinichii.
Tulburările endocrine
Problemele cu sistemul endocrin,inclusiv disfuncţia glandei tiroide sau diabetul pot împiedica absorbţia acestui nutrient. În plus,problemele hormonale pot duce la pierderea de magneziu în cantităţi mai mari,contribuind în acest fel la apariţia deficienţei.
Suprasolicitările fizice
Este bine cunoscut faptul că magneziul este un mineral esenţial atunci când este vorba de performanţă fizică şi psihică bună. Dar atunci când antrenamentul este exagerat,nivelul de magneziu începe să scadă.
Citeşte şi:Magneziul,mineralul frumuseţii
Cum să îmbunătăţeşti absorţia magneziului:
Este recomandat ca doza zilnică de magneziu să fie de 330 mg la femei,şi 350 mg la bărbaţi. Poţi lua magneziu din suplimente,băi cu sare,loţiuni speciale,dar cel mai bun mod este prin consumul de alimente sănătoase,cum sunt:
-Cacao sau ciocolată neagră:420mg
-Nucile braziliene:410 mg
-Migdalele:230 mg
-Alunele:180 mg
-Nucile:180 mg
-Fisticul:160 mg
-Ghimbirul:130 mg
-Legumele:120 mg
-Seminţele de floarea-soarelui:420 mg
-Oregano uscat:270 mg