Ce boli poţi să iei de la piscină - şi cum te protejezi

1 70262 original jpg jpeg

Baia la piscină nu e lipsită de riscuri, mai ales dacă ai sistemul imunitar slăbit. Apa din bazin este mediul a numeroşi germeni, de care te poţi păzi dacă urmezi sfaturile de mai jos.

De ce te îmbolnăveşti

Germenii din apapiscinelor,bazinelor,spa-urilor  nu sunt întotdeauna neutralizaţi de clor şi de filtrele de protecţie. Diareea este infecţia contractată cel mai frecvent de cei ce se bălăcesc în bazinele publice. Urmează infecţiileochilor şi urechilor,infecţiile respiratorii şi cele cutanate. Toate acestea sunt cauzate de microorganisme patogene – Cryptosporidium,Giardia,E. Coli – care se transmit prin înghiţirea accidentală a apei contaminate cu materii fecale.

Clorul nu dezinfectează rapid

Studiile arată că,de fiecare dată când o persoană se  îmbăiază,o cantitate mică de materii fecale se dizolvă în apă. Asta,înmulţit cu numărul celor care fac baie,dă totuşi o cantitate periculoasă. Clorul din apă distruge microorganismele care cauzează infecţii,numai că nu are acţiune imediată. Anumiţi germeni,Cryptosporidium de exemplu,rezistă acţiunii sale şi poate supravieţui în apa infestată mai multe zile. Asta înseamnă că şi bazinele cele mai bine întreţinute pot fi potenţial periculoase,lucru care poate fi contracarat prin măsuri de prevenţie.

Cum te protejezi

Pentru a evita să contractezi germenii dăunători sau să transmiţi,la rândul tău,o infecţie în apa de îmbăiere,ia următoarele măsuri:

-Nu fă baie dacă ai diaree sau dacă suferi de boli infecţionase transmisibile,pentru că rişti că contaminezi apa. Nu-ţi lăsa nici copiii să se îmbăieze dacă au problemele enumerate.

-Nu te îmbăia dacă ai o rană deschisă. În primul rând,rişti să infectezi mai mult plaga,în al doilea rând poţi să-i infectezi pe alţii.

-Fă un duş înainte de a intra şi când ieşi din bazin.

-Demachiază-te şi spală de pe corp urmele de produse cosmetice înainte de a intra în apă.

-Evită pe cât posibil să înghiţi apa de îmbăiere.

-Spală-te pe mâini după ce ai fost la toaletă.

-Poartă ochelari de înot dacă bagi frecvent capul în apă.

-Poartă cască de protecţie a părului.

-Poartă sandale sau şlapi când mergi în jurul bazinelor.