Ce faci dacă ai sarcină toxică

1 74370 original jpg jpeg

Există situaţii – destul de rare, din fericire – când sistemul imunitar al viitoarei mame luptă împotriva fătului care se formează în burtică. Gravida prezintă o serie de simptome neplăcute, care îi pun sănătatea în pericol.

De ce apare

În sarcina toxică,organismul mamei percepe fătulca pe un corp străin,împotriva căruia „luptă“,pentru a-l elimina. Anumite persoane sunt predispuse la sarcină toxică,în special femeile cu Rh negativ,dar şi cele cu disfuncţii hepatice,cu anumite carenţe de vitamine sau cu probleme de greutate. Femeile de peste 35 de ani prezintă riscuri mai mari de a dezvolta o sarcină toxică.

Cum se manifestă

Femeia cu sarcină toxică este chinuită de greţuri şi vomează de mai multe ori pe zi. Nu se poate alimenta cum trebuie şi în loc să ia în greutate,pierde kilograme. Pentru că nu poate să asimileze substanţele nutritive,gravidaare carenţe de vitamine şi se deshidratează. În faze mai avansate,i se accelerează bătăile inimii (tahicardie),are dureri abdominale insuportabile,prezintă insuficienţă hepatică şi renală.

Cum se tratează

Dacă antivomitivele prescrise de doctor nu-şi fac efectul,viitoarea mămică trebuie internată în spital. Acolo,i se fac perfuzii intravenoase,pentru a fi hidratată şi reechilibrată metabolic. Dacă episoadele de vomă nu contenesc şi starea femeii nu se îmbunătăţeşte,singura soluţie e întreruperea sarcinii.