Beneficiile nămolului în lupta cu infertilitatea. Dr. Mihaela Șușca: „Deblochează hormonii”

Una dintre cele mai valoroase resurse naturale ale României se află în stațiunea balneară Sovata, frecventată de români și străini tot timpul anului. Ce beneficii ne aduce nămolul din Lacul Ursu, unic în lume, ne spune medicul Mihaela Șușca.

image

Lacul Ursu, denumit și „Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, ceea ce îl face unic în lume. Cu o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri, Lacul Ursu face posibil fenomenul heliotermic, care constă în încălzirea apei de către soare. În timpul sezonului rece, băile în Lacul Ursu nu sunt recomandate, însă împachetările cu nămolul din acest lac sunt mai mult decât binevenite. Doctorul Mihaela Șușca, de la Ensana Sovata, ne vorbește despre beneficiile împachetărilor cu nămolul din Lacul Ursu din Sovata.

Avantaje unice

Ce proprietăți și beneficii are nămolul din Sovata? 

Nămolul din Sovata este renumit pentru proprietățile sale terapeutice. Acest nămol este format în mare parte din minerale (calciu, fosfor, magneziu, sulfuri, cloruri), salinitate și substanțe organice cum sunt acizii humici, biostimulinele, vitamine, hormonii de tipul progesteronului și al estrogenului. Tratamentul cu nămol are efect miorelaxant, analgezic, antiinflamator, dar și de reglare hormonală importantă în cazul tratamentelor ginecologice, în special al infertilității.

Care este protocolul folosirii nămolului - de unde este extras, e testat, curățat, cum este administrat?

Namolul este extras manual din lacul Ursu pentru conservarea resursei naturale, se filtrează de impurități, cu ajutorul unor site (se lasă mai grunjos pentru aplicațiile externe și mai fin în cazul aplicațiilor interne de genul tampoanelor) și se aduce pentru tratament, dar înaintea aplicării se tratează termic (se încălzește la 40-42 de grade Celsius pentru împachetările externe și 36-38 grade Celsius pentru tratamentul ginecologic-tampoane).

image

Cât de des trebuie administrat tratamentul cu namol și când se pot observa îmbunătățiri ale stării de sănătate a pacientului?

Recomandăm în general două cure pe an de tratament. O cură să fie de 1-2 săptămâni, în cazul patologiilor cronice. Efectele tratamentului cu nămol se cumulează de la o aplicare la alta și durează cam 6 luni-1 an. Se recomandă o singură aplicare pe zi timp de 20 de minute.

Benefic femeilor

Există și beneficii ginecologice ale împachetărilor cu nămol. Ce boli sau probleme tratează mai exact?

Atât nămolul, cât si apa sărată extrase din lacul Ursu au efecte benefice asupra asupra aparatului genital feminin, datorită concentrației mari de sare (200g/l la 1,5-2m adâncime, adică zona de îmbăiere în lacul Ursu, respectiv apa folosită la cadă și la bazin pentru tratament 150g/l ), cât și a substanțelor de tipul estrogenului și progesteronului, produse de un crustaceu ce se găsește în lac și e numit Artemia salina. Aceste substanțe, prin procese complexe endocrine, sunt acceptate de către organismul feminin ca proprii și astfel duc la deblocarea eliberării de hormoni. De asemenea, și salinitatea are rol important pentru că ajută la vindecarea eventualelor leziuni existente, la scăderea inflamației locale. Prin temperatura înaltă (nămolul se încălzește la 40-42 grade C pentru aplicațiile externe, între 36-38 grade C pentru aplicațiile interne) se produce vasodilatație locală și astfel accelerarea absorbției de sare și substanțe asemănătoare hormonilor sexuali feminini.

image

Mai exact, nămolul e recomandat în sterilitate primară şi secundară (produsă de obstrucţie tubară, insuficienţă secretorie ovariană – disovulaţie, deficit de fază luteală, boală inflamatorie cronică pelvină (anexite repetate), uter hipoplazic, ovare micropolichistice, sindrom aderenţial pelvin, endometrioză și chiar sterilitate cauzată de stres). Mai mult, este indicat pentru pregătirea uterului pentru fertilizare in vitro (FIV) sau în cazul inflamaţiilor cronice genitale – anexite, metroanexite, salpingite, cervicite, colpite - inclusiv infecţii trenante candidozice; sindrom premenstrual; tulburări de ciclu menstrual – dismenoree, oligomenoree, amenoree; tulburări de climax; stări postoperatorii în sfera genitală (după 3 luni postoperator) – prevenirea formării aderenţelor, inclusiv postneosalpingostomie laparoscopică de dezobstrucţie tubară.

Împotriva durerilor de spate

În ceea ce privește durerile lombare, o problemă des întâlnită în zilele noastre, ce efect are nămolul asupra lor?

Discopatia lombară este una din cele mai frecvente afecțiuni degenerative în cazul populației adulte. Aceasta apare datorită modificărilor discurilor intervertebale, care, în timp se deteriorează, sau implică degajarea discului cu apariția herniei de disc. Tratamentul cu nămol reduce durerea (datorită substanțelor organice și anorgance, în special sarea, conținute de apa și nămolul extras din lacul Ursu, efectul este unul de analgezie), îmbunătățește mobilitatea (efectul este dat mai ales de termoterapie, nămolul și apa fiind încălzite, cat și de conținutul ridicat de sare). Astfel crește mobilitatea, flexiobilitatea articulară și restabilește buna funcționare a acestora. Tot prin aceleași procese se reduce inflamația și se produce relaxare musculară.

image

Nămolul are și contraindicații?

Da. Acestea sunt bolile în stadiu acut sau subacut, stările febrile şi orice boli infecto-contagioase acute (sau cronice acutizate). Nu e recomandat în leucemii şi tumori maligne (tratamentul balnear se permite numai după minim 5 ani de la îndepărtarea tumorii, control anual riguros şi consult medical recent ce confirmă lipsa riscului teoretic de recidivă tumorală). Are contraindicații și în cazul hemofiliei, anemiilor severe, tromboflebitelor, trombozei venoase profunde, ulceraţiilor cutanate și bolilor venerice. Trebuie evitat și când a existat un infarct miocardic recent, accident vascular cerebral recent, hipertensiune arterială necontrolată medicamentos, insuficienţă cardiacă, în sarcină, hipertiroidie (boala Basedow), epilepsie, boli psihice majore sau toxicomanii.

Ultima curiozitate - dacă ne dorim un pachet cu tratamente de nămol, cum procedăm?

Pentru început trebuie să vă adresați medicului specialist balneolog pentru un consult de specialitate și, în funcție de statusul actual, comorbidități asociate, vârsta pacientului, indicații și contraindicații în cazul patologiei de care suferiți, se pot prescrie împachetări totale sau parțiale, băi cu namol sau tratamente ginecologie prin aplicarea tamponului cu nămol.

foto - Shutterstock, arhivă personală