Cum afectează copilul diabetul gestaţional

1 71680 original jpg jpeg

Aproximativ 10% din viitoarele mame fac diabet pe parcursul sarcinii, chiar dacă până atunci nu au avut probleme cu glicemia. Din acest motiv este bine să ştii care sunt riscurile şi cum afectează copilul diabetul gestaţional!

Ce este diabetul gestaţional

Nu se ştiu cu exactitate cauzele apariţiei diabetului gestaţional,dar există câteva indicii. Placenta este cea care susţine buna dezvoltare a fătului,în special hormonii din aceasta. Însă tot aceşti hormoni sunt cei care blochează acţiunea insulinei în organismul mamei. Această problemă poartă denumirea de rezistenţă la insulină. Diabetul gestaţional apare atunci când organismul mamei nu mai poate procesa toată insulina produsă şi astfel nivelul glicemiei creşte,deoarece glucoza începe să se acumuleze în sânge în loc să fie transformată în energie.

Cum afectează fătul

Diabetul gestaţional apare în obicei după săptămâna 24 de sarcină,adică după ce corpul bebeluşului s-a format deja şi este în creştere. Din acest motiv nu apar malformaţii aşa cum se întâmplă la bebeluşii a căror mamă suferea de diabet înainte de a rămâne însărcinate. Însă,netratat,el poate afecta sarcina. Deşi pancreasul va secreta cantitatea necesară de insulină,aceasta nu va intra în placentă,spre deosebire de glucoză sau alte substanţe nutritive. Astfel,pancreasul bebeluşului va lucra suplimentar,pentru a scădea nivelul glicemiei.Cum bebeluşul va produce mai multă energie decât are nevoie pentru a creşte,restul va fi transformată în grăsime. Astfel,bebeluşul va avea la naştere o greutate mai mare decât cea normală şi rişcă să fie rănit la umeri în momentul naşterii.

Mai mult,deoarece a produs mai multă insulină decât avea nevoie,bebeluşul va avea la naştere glicemia foare scăzută şi au risc crescut de a suferi de probleme respiratorii. Copii care au exces de insulină au o probabilitate mai mare de a suferi de obezitate la vârstă adultă sau să facă pe parcursul vieţii diabet de tip 2.

Cum se tratează diabetul gestaţional

Doctorul este cel care va stabili cel mai bun plan de tratament,acesta incluzând un program fix de meseşi multă mişcare. În funcţie de valori,pot fi necesare teste zilnice ale sângelui şi injecţii cu insulină.



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg