Cum descifrăm semnalele de alarmă trimise de şapte părţi ale propriului corp

1 74168 original jpg jpeg

Corpul nostru ne transmite zilnic semnale atunci când buna funcţionare a organismului nostru este în pericol, însă puţini dintre noi le dăm atenţie şi credem că sunt dureri normale.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru,fiecare semnal trimis de părţi ale corpului nostru sunt extrem de importante,şi nu transmit doar semnale ale neplăcerilor fizice,dar şi anumite stări sufleteşti negative sau sentimente referitoare la oameni sau situaţii. “De multe ori,stările noastre sufleteşti dezechilibrate pot provoca,în timp,boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp,pe care le vom resimţi la un moment dat şi ca neplăceri fizice. Fiecare parte a corpului – precum gâtul,umerii,braţele,coatele,mâinile,degetele sau spatele (care centre importante ale sistemului nervos) transmite un semnal specific,deoarece este arondat unor stimuli psihologici”,declară psihologul Laura Maria Cojocaru.  

Gâtul

Din punct de vedere al psihicului,problemele fiziologice apărute în zona gâtului se constituie într-o metaforă care ne atrage atenţia asupra flexibilităţii de a vedea situaţiile,persoanele,soluţiile posibile din mai multe perspective. În opinia psihologului,această capacitate ne ajută să înţelegem care este abordarea cea mai potrivită,atât situaţiei,cât şi personalităţii noastre. Dacă rămânem "fixaţi" asupra unei singure perspective,asupra unui singur punct de vedere,atunci gâtul nostru are de suferit,manifestând dureri,"înţepeniri".

“Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal şi nonverbal,cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare,de a refuza,de a riposta atunci când suntem abuzaţi,cu capacitatea de a ne exprima nevoile,de a cere,cu capacitatea de a ne exprima verbal emoţiile si cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm,atunci când rostim cuvinte,cât şi când tăcem,deci nu se pune problema existenţei unei stopări a comunicării,ci este vorba despre a menţine un echilibru între comunicarea verbală şi cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj). Dacă în zona capului iau naştere credinţele noastre despre sine,despre viaţă,se conturează visurile noastre,sunt analizate şi puse în aplicare deciziile şi paşii necesari obiectivelor noastre,gâtul este expresia capacităţii şi deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru,de a comunica cu cei din jur,în vederea înţelegerii tuturor factorilor,de a cere ajutorul atunci cand este necesar”,explică psihologul Laura Maria Cojocaru.