Cum te poate afecta starea de sănătate a partenerului

1 76766 original jpg jpeg

Când petreci o bună parte din timp alături de o persoană, acest lucru îţi va influenţa în mod inevitabil viaţa. Printre schimbările pe care le poţi resimţi se numără dieta, somnul, nivelul de stres, sănătatea mentală şi sănătatea sexuală. Unele pot apărea imediat, altele în timp, de aceea este bine să faci investigaţii în viaţa personală pentru a vedea dacă partenerul are sau nu un impact pozitiv asupra ta.

Somnul

Somnul este esenţial pentru păstrarea sănătăţii şi a sentimentului de bunăstare, chiar dacă multe persoane neagă sau nu conştientizează importanţa acestuia. Dacă în mod normal te odihneşti bine, când împarţi patul cu altcineva calitatea somnului poate avea de suferit. Potrivit doctorilor, somnul are patru faze pe care trebuie să le parcurgi în ordine cronologică. Înainte de a atinge ce-a de-a treia fază, cea în care hormonul de creştere este eliberat, trebuie să dormi profund aproximativ 6 ore înainte. Dacă te trezeşti frecvent în timpul somnului din cauză că partenerul are un somn agitat, se culcă şi se trezeşte la alte ore este foarte posibil să ai nevoie de o perioadă de acomodare, deşi la început somnul îţi va fi perturbat.

Dieta

Oamenii cu care petreci cel mai mult timp, fie că îţi sunt rude, prieteni, partener sau colegi de muncă pot avea un impact uriaş asupra dietei tale. Dacă vei avea în jur exemple pozitive, în care de exemplu colegii tăi mănâncă salate la prânz şi supe în loc de mâncare de tip fast-food, îţi va fi mai uşor să mănânci sănătos. În cazul în care tu şi partenerul nu aveţi timp să pregătiţi mâncare sau partenerul are o dietă nepotrivita, puteţi consuma cu uşurinţă alimente nepotrivite pentru siluetă, dar rapid de preparat. În schimb, dacă el va avea grijă la dietă, te va impulsiona şi pe tine să faci acelaşi lucru.

Fumatul

Indiferent că fumaţi amândoi sau doar partenerul tău, acest obicei îţi va afecta cu siguranţă starea de sănătate. În cazul în care sunteţi şi tu şi el fumători şi tu vei vrea la un moment dat să renunţi, îţi va fi mai greu să reuşeşti să faci acest lucru. Dacă eşti nefumătoare, atunci eşti expusă riscului de a inhala fumul de ţigară care este şi mai toxic decât dacă ai fi fumat.

Exerciţiile

În mod ideal tu şi partenerul tău aveţi preocupări comune printre care se numără, desigur, şi sportul. De cele mai multe ori însă, în realitate acest lucru nu se întâmplă, el fiind mai comod, având un stil de viaţă sedentar. Poate că tu vrei să îţi începi dimineaţa cu câteva minute de exerciţii, dar dacă el nu priveşte mişcarea cu ochi buni, te poate influenţa să îţi schimbi programul sau chiar să devii delăsătoare.

Stresul

Aşa cum ştii, stresul poate avea un impact negativ asupra sănătăţii. În momentul în care tu sau partenerul tău sunteţi stresaţi corpul eliberează cortizol care îţi dă peste cap nivelul de zahăr din sânge şi îţi strică starea de spirit. Pe termen scurt, acesta este un mecanism de supravieţuire, însă pe termen lung vei resimţi cu siguranţă pe propia-ţi piele efectele sale negative.