Cum te pot îmbolnăvi suplimentele
Specialiştii avertizează că unele vitamine sub formă de suplimente pot apăra organismul de anumite afecţiuni, dar sunt unele care pot fi ineficiente şi chiar să facă mai mult rău decât bine.
Prea multă vitamina D poate afecta rinichii
Vitamina D ajută la absorbţia calciului în organism. Suplimentele cu vitamina D sunt foarte cunoscute,oferind promisiunea că protejează oasele şi că previn bolile osoase,cum este osteoporoza. Dar,în multe cazuri,femeile sănătoase care se află la menopauză şi care iau suplimente de vitamina D în doze mici nu au de fapt nevoie de aceastea.
La persoanele sănătoase care consumă prea multă vitamină D se poate declanşa absorbţia calciului suplimentar,favorizînd astfel apariţia pietrelor la rinichi,potrivit medicilor de la Clinica Cleveland. Pentru a-ţi lua necesarul zilnic de vitamina D,specialiştii recomandă consumul de alimente care conţin această vitamină,cum sunt somonul,tonul,laptele,ciupercile şi cerealele fortificate.
Excesul de calciu favorizează atacul de cord
Calciuleste esenţial pentru oase puternice şi o inimă sănătoasă,dar prea mult calciu te poate îmbolnăvi. Denise Millstine,director la Clinica Mayo din Scottsdale,Arizona spune că în urma mai multor studii cercetătorii au ajuns la concluzia că acest mineral este mai bine absorbit din alimente. Institutul Naţional al Sănătăţii recomandă 1.000 de miligrame (mg) de calciu pe zi pentru femeile care au între 19 şi 50 de ani şi 1200 mg pe zi pentru femeile care au peste 51 de ani. Iaurtul,laptele,brânză,precum şi cereale fortificate sunt bogate în acest mineral.
Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Clinica Cleveland,fără o doză optimă de vitaminaD care să ajute la absorbţia calciului,excesul de acest mineral ajunge la artere în loc să ajungă la oase,crescând riscul apariţiei infarctului.
Multivitaminele nu te apără de boli
Mulţi oameni cred că nu primesc suficiente vitamine şi minerale din alimentele pe care le consumă,de aceea apelează la multivitamine. Potrivit unui studiu realizat în octombrie 2011 care a analizat datele de la aproximativ 40.000 de femei de peste 19 ani,cercetătorii au descoperit că femeile care au luat suplimente au avut un risc crescut de a muri,comparativ cu cele care nu au luat suplimente.
Consumă peşte şi seminţe de in în locul suplimentele de ulei de peşte
Bogat în acizi graşi Omega-3,uleiul de peşte este recomnadat pentru reducerea bolilor de inimă. Cu toate acestea,mai multe studii arată că suplimentele de ulei de peşte nu te protejează 100% de afecţiunile cardiovasculare. Medicii sunt de părere că cea mai bună modalitate de a obţine acizi graşi Omega-3 este consumând alimente bogate în aceste substanţe nutritive.