Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

1 66713 original jpg jpeg

Vrei să-ţi faci o omletă, te uiţi în frigider şi vezi că ai câteva ouă, dar nu mai ştii când le-ai pus acolo. Te întrebi dacă sunt comestibile şi nu poţi verifica acest lucru prin citirea termenului de garanţie pentru că nu au unul. Sunt ouă de ţară. Nu-i nimic. Nu e cazul să le arunci. Există câteva metode prin care poţi afla dacă ouăle mai sunt bune de mâncat. Iată cum verifici dacă ouăle sunt proaspete:

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete – metoda scufundarea oului

Una dintre cele mai sigure metode este scufundarea oului într-un vas cu apă. Dacă este un ou foarte proaspăt,se va scufunda în apă şi va rămâne la fundul vasului pe o parte. Însă,dacă oul are 2 săptămâni se va scufunda şi va rămâne la fundul vasului,dar se va ridica puţin dintr-o parte. Un ou vechi de 3 săptămâni va sta puţin mai sus de fundul vasului puţin mai ridicat dintr-o parte. În schimb,un ou de 4 săptămâni va pluti la suprafaţa apei.

Agitarea este o altă metodă prin care poţi verifica dacă ouăle sunt proaspete. Iată ce trebuie să faci:agită oul şi dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior,atunci acesta este proaspăt şi comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca şi cum ai agita apa,atunci acesta nu este comestibil,din cauză că a intrat aer în ou şi s-a expandat bula de aer a acestuia.

Oul vechi este uşor,mat şi miroase urât – cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Legat de cum verifici dacă ouăle sunt proaspete ar mai fi câteva aspecte:oul proaspăt trebuie să fie greu;dacă îl agiţi în mână se simte plin şi neclintit. Datorită porozităţii cochiliei,apa din interior se evaporă şi astfel oul pierde în fiecare zi aproximativ 1 g din greutatea iniţială. În plus,coaja oului proaspăt are o oarecare transparenţă Pe de altă parte,la spargere,se desface greu,iar albuşul este legat de gălbenuş. Albuşul oului vechi este lichefiat şi gălbenuşul încreţit. Oul vechi este uşor,mat şi dacă îl clătinăm se simte mişcarea masei interioare. În plus,are un miros neplăcut.

Iată şi câteva sfaturi legate de consumul de ouă:depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C,dar la temperatura camerei se înmulţeşte foarte rapid. În plus,pentru reţete ce necesită ouă crude,foloseşte doar cele mai proaspete ouă. De asemenea,după ce ouăle au depăşit termenul de valabilitate,acestea trebuie gătite foarte bine pentru a fi mâncate. Salmonella se distruge la 70°C.



Recente

Jeff Bezos  foto   Profimedia jpeg
Curry de spanac  Sursa foto shutterstock 2191623761 jpg
smiling woman looking camera while dusting kitchen jpg
clickpentrufemei ro kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash jpg
Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg