Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

1 66713 original jpg jpeg

Vrei să-ţi faci o omletă, te uiţi în frigider şi vezi că ai câteva ouă, dar nu mai ştii când le-ai pus acolo. Te întrebi dacă sunt comestibile şi nu poţi verifica acest lucru prin citirea termenului de garanţie pentru că nu au unul. Sunt ouă de ţară. Nu-i nimic. Nu e cazul să le arunci. Există câteva metode prin care poţi afla dacă ouăle mai sunt bune de mâncat. Iată cum verifici dacă ouăle sunt proaspete:

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete – metoda scufundarea oului

Una dintre cele mai sigure metode este scufundarea oului într-un vas cu apă. Dacă este un ou foarte proaspăt,se va scufunda în apă şi va rămâne la fundul vasului pe o parte. Însă,dacă oul are 2 săptămâni se va scufunda şi va rămâne la fundul vasului,dar se va ridica puţin dintr-o parte. Un ou vechi de 3 săptămâni va sta puţin mai sus de fundul vasului puţin mai ridicat dintr-o parte. În schimb,un ou de 4 săptămâni va pluti la suprafaţa apei.

Agitarea este o altă metodă prin care poţi verifica dacă ouăle sunt proaspete. Iată ce trebuie să faci:agită oul şi dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior,atunci acesta este proaspăt şi comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca şi cum ai agita apa,atunci acesta nu este comestibil,din cauză că a intrat aer în ou şi s-a expandat bula de aer a acestuia.

Oul vechi este uşor,mat şi miroase urât – cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Legat de cum verifici dacă ouăle sunt proaspete ar mai fi câteva aspecte:oul proaspăt trebuie să fie greu;dacă îl agiţi în mână se simte plin şi neclintit. Datorită porozităţii cochiliei,apa din interior se evaporă şi astfel oul pierde în fiecare zi aproximativ 1 g din greutatea iniţială. În plus,coaja oului proaspăt are o oarecare transparenţă Pe de altă parte,la spargere,se desface greu,iar albuşul este legat de gălbenuş. Albuşul oului vechi este lichefiat şi gălbenuşul încreţit. Oul vechi este uşor,mat şi dacă îl clătinăm se simte mişcarea masei interioare. În plus,are un miros neplăcut.

Iată şi câteva sfaturi legate de consumul de ouă:depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C,dar la temperatura camerei se înmulţeşte foarte rapid. În plus,pentru reţete ce necesită ouă crude,foloseşte doar cele mai proaspete ouă. De asemenea,după ce ouăle au depăşit termenul de valabilitate,acestea trebuie gătite foarte bine pentru a fi mâncate. Salmonella se distruge la 70°C.



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg