De ce apar durerile de spate la 7 din 10 gravide şi cu ce exerciţii pot scăpa de ele
Orice femeie însărcinată se poate confrunta la un moment dat cu dureri de spate, iar acest lucru este cât se poate de normal, având în vedere modificările fizice şi hormonale care survin în acestă perioadă, susţine directoul medical al Bio Ortoclinic, dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică şi de reabilitare. Specialistul explică pe larg cauzele acestor dureri, dar şi pe ce trebuie să se concentreze exerciţiile atât în timpul sarcinii, cât şi postpartum.
Majoritatea femeilor gravide se confruntă în perioada sarcinii,dar şi după ce nasc cu dureri de spate,aproximativ 70% din acestea acuzând dureri în zona dorsală sau lombară,arată statisticile medicale la nivel internaţional. „Fiecare durere are explicaţia sa. Gândiţi-vă că uterul se măreşte,iar bazinul trebuie să se adapteze pentru a face loc copilului care se dezvoltă în uter. Uterul mărindu-se,se face o presiune pe peretele abdominal,la care trebuie să facă faţă musculatura posterioară,cea spinală. Dezechilibrul între musculatura anterioară şi cea posterioară produce o durere de spate. Din această cauză apare modificarea poziţiei centrului de greutate. Coloana lombară încearcă să redreseze şi în felul acesta musculatura intră în contractură şi produce durere”,explică dr. Iulia Belc.
Un hormon este de vină
O cauză mai importantă a acestor dureri de spate,dar mai puţin cunoscută e de natură hormonală. „Corpul secretă un hormon numit relaxină,care îmbibă fibrele de colagen,făcând ca articulaţiile să devină mai elastice. Şi nu e vorba doar de articulaţiile bazinului,ci se poate manifesta la nivelul oricărei articulaţii. Aşa se explică faptul că,pe perioada sarcinii, unele femei acuză dureri la nivelul articulaţiilor periferice (pumn,cot,genunchi). Mai mult,aceste articulaţii se pot inflama. Nivelul relaxinei revine la normal abia la nouă luni după naştere”,susţine directorul medical al Bio Ortoclinic.