De ce fac tinerii bolile bătrâneţii

1 55427 original jpg jpeg

Tot mai multe persoane care nu au împlinit încă 40 de ani suferă de aşa-zisele afecţiuni ale bătrâneţii. Boala Alzheimer, osteoporoza, accidentul vascular cerebral şi reumatismul nu mai sunt de mult afecţiuni specifi ce doarbunicilor noştri.

„Apariţia din ce în ce mai timpurie a unei întregi serii de boli cronice specifice cândva vârstei a treia îşi are rădăcinile  în modificările comportamentale ale speciei umane din ultimele decenii“,spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Despre bolile cronice ale vârstnicilor se ştie că apar ca urmare a îmbătrânirii organismului,odată cu trecerea anilor. Când sunt prezente la tineri,„acestea nu sunt decât expresia uzurii,degradării şi îbătrânirii premature a diverselor aparate şi sisteme ale organismului uman (circulator,nervos,vizual etc)“,precizează doctorul Ciubotaru.

ALZHEIMER

Recent nominalizat la Oscar,filmul „Still Alice“ este povestea unei femei de 50 de ani,atinsă prematur de această afecţiune nemiloasă,cunoscută ca o boală a seniorilor. Deşi apare de cele mai multe ori la vârsta a treia,5% din oamenii diagnosticaţi cu Alzheimer de pe întreg mapamondul au mai puţin de 65 de ani (de obicei cu vârste între 40 şi 50 de ani). Simptomele sunt diferite de la individ la individ,iar tinerii nu le acordă atenţie,considerând că nu e cazul să se îngrijoreze.

„Dacă nu reuşeşti să ţii minte parola de la computer sau să reţii îndatoririle pentru un nou proiect,acestea sunt primele semnale de alarmă în stadiile incipiente“,spune Mary Sano,director al Laboratorului de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Şcoala de Medicină Mount Sinai din SUA. Pentru tinerii afectaţi de boală,un element foarte important este existenţa unui precedent în familie. Un test de sânge ar putea arăta mutaţiile genelor care ar semnala riscul de a face boala ori chiar instalarea ei.

REUMATISM

Lipsa activităţii fi zice,excesul de greutate şi o poziţie incorectă la locul de muncă pot fi cauze ale declanşării reumatismului la persoanele care nu au împlinit încă 40 de ani. Articulaţiile se infl amează şi apar dureri enervante,care pot fi ameliorate cu ajutorul fi zioterapiei sau al masajului,însă doar dacă se efectuează de la apariţia primelor simptome. Printre cel mai des întâlnite afecţiuni de acest gen în rândul tinerilor se afl ă artroza şi poliartrita reumatoidă.

Citeşte şi:

Căldura,un factor de risc pentru anumite tratamente medicale

Semne care îţi spun că ai inima bolnavă

Fructul care combate cancerul de colon

ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Numărul cazurilor de accidente vasculare cerebrale (AVC) este tot mai mare,în ultima perioadă,în rândul tinerilor,iar statisticile indică tot mai multe persoane cu risc de a face boala prematur.,,Prin promovarea unui stil de viaţă sănătos,cu o alimentaţie bogată în legume şi în fructe,şi o activitate fi zică regulată,se poate preveni apariţia problemelor cardiace. Însă acest lucru trebuie făcut de la naştere,nu după ce persoana ajunge să fi e diagnosticată cu o astfel de afecţiune“,afi rmă medicul de familie Călin Ciubotaru. În concluzie,nu neglija durerile în piept,stările de amorţeală în braţe şi dificultăţile de respiraţie.

OSTEOPOROZĂ

Cel mai expuşi sunt tinerii care fumează,beau mult alcool şi nu au un stil de viaţă sănătos. La fel de predispuşi sunt şi cei care fac mult prea mult sport şi au indicele masei corporale scăzut,pentru că oasele lor suportă o greutate foarte mare. „Pentru a reduce riscul de a face osteoporoză la tinereţe,mănâncă alimente care conţin calciu la toate cele trei mese ale zilei şi fă exerciţii fi zice,cum ar fi săritura cu coarda“,spune profesorul Peter Ebeling,directorul Centrului Australian de Osteoporoză.

Alte cauze

„Scăderea dramatică a alăptării în favoarea alimentaţiei cu lapte praf a sugarului şi alimentaţia încă din copilărie cu produse care,deşi sunt catalogate ca alimente,sunt departe de calităţile acestora (sucuri şi băuturi industriale,conserve,mezeluri,margarină,produse fast-food). Pe lângă acestea,consumul în masă al nenumăratelor substanţe toxice (tutun,stupefiante,etnobotanice,abuz de medicamente),sedentarismul şi stresul cotidian sunt factori care duc la apariţia acestor boli“,spune medicul Călin Ciubotaru.Recente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg