De ce transpirăm în exces şi cum scăpăm de această problemă
Hiperhidroza, cunoscută popular drept transpiraţie excesivă, este o problemă întâlnită frecvent, care interferează în activităţile de zi cu zi şi produce jenă celor care se confruntă cu ea.
Dr. Laurenţiu Vlădău,specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie,spune că această afecţiune poate fi tratată,însă nu înainte de a depista cauzele care au dus la apariţia ei şi a pune un diagnostic corect între cele două tipuri de hiperhidroză întâlnite:primară şi secundară.
Transpiraţia în exces este un factor care complică atât interacţiunile de ordin profesional,cât şi pe cele sociale. În cazurile severe ea poate îngreuna unele activităţi fireşti,cum ar fi a ţine un stilou în mână,a conduce maşina sau a da mâna cu cineva,astfel că eliminarea hiperhidrozei va aduce îmbunătăţiri vizibile în ceea ce priveşte calitatea vieţii.
Hiperhidroza primară
Dacă transpiraţia abundentă nu are la bază nicio cauză medicală,atunci ea se numeşte hiperhidroza primară (sau hiperhidroza focală) şi are loc atunci cand glandele sudoripare devin hiperactive,posibil ca urmare a unei defecţiuni minore a sistemulului nervos. “Acesta este,de departe,cel mai frecvent tip de hiperhidroză,întâlnit la 1%-3% din populaţie. Problema începe,de obicei,în copilărie sau adolescenţă,fiind posibil să fie chiar ereditară. Cel mai frecvent sunt afectate palmele,tălpile şi axilele,deşi în unele cazuri este mai extinsă şi chiar generalizată. Simptomele,de asemenea,tind să fie simetrice,ceea ce înseamnă că apar pe ambele parţi ale corpului,în oglindă”,explică dr. Laurenţiu Vlădău.
Unii credeau că transpiră de emoţii
Mult timp s-a considerat că hiperhidroza primară este declanşată de stimuli emoţionali şi psihologici. Se pare,însă,că relaţia este una bidirecţională şi că,de fapt,hiperhidroza în sine are un impact negativ major asupra psihicului pacienţilor,care suferă de această afecţiune ani de zile înainte de a se ameliora prin tratament.