Endometrioza, de la durerile menstruale la infertilitate

1 76130 original jpg jpeg

Fără a i se cunoaşte cauzele apariţiei, destul de puţin diagnosticată la nivel mondial, endometrioza este afecţiunea ce afectează foarte multe dintre femeile aflate în perioada fertilă (25-40 de ani).

Endometrul este mucoasa ce înveleşte (căptuşeşte) cavitatea uterului şi se elimină la fiecare menstruaţie. Însă atunci când celulele endometriale se dezvoltă în afara cavităţii uterine, la nivelul rinichilor, ureterelor, stomacului, intestinelor, vorbim despre endometrioză.

Care sunt simptomele?

Cele mai importante trei simptome ale acestei afecţiuni sunt durerile intense din timpul menstruaţiei (dismenoreea), durerea în timpul actului sexual (dispareunia) şi infertilitatea. Există însă şi alte simptome ce ar trebui să trimită femeile la un consult de specialitate, printre acestea numărându-se tulburările de urinare în timpul menstruaţiei (urinări frecvente, dureroase), crampe abdominale şi senzaţie permanentă de balonare, menstruaţie prelungită (menoragie) sau metroragii (sângerări anormale apărute pe parcursul ciclului menstrual la 15-20% dintre femeile cu endometrioză), durere la defecaţie. Este bine de ştiut că intensitatea durerilor variază de la femeie la femeie, dar şi de la o lună la alta, fiind resimţită mai acut în zonele în care celulele endometriale s-au înmulţit.

Cum se depistează?

Diagnosticul se poate pune după un examen clinic pelvin, urmat de o investigaţie, printr-o ecografie imagistică transvaginală, cu ajutorul căreia se pot depista chisturile endometriozice ovariene. Un alt indiciu despre posibila existenţă a endometriozei este markerul CA 125, o simplă analiză de sânge, al cărui nivel crescut ridică suspiciunea acestei afecţiuni. Valori crescute ale markerului CA 125 se regăsesc şi în cazul unor alte afecţiuni precum cancerul ovarian sau uterin. Dar cea mai folosită metodă de a diagnostica şi îndepărta endometrioza este laparoscopia. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală minim invazivă, care foloseşte un dispozitiv numit laparoscop. Cu ajutorul lui se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Din punct de vedere al fertilităţii, în funcţie de stadiul endometriozei, după tratamentul medicamentos sau chirurgical prin care se îndepărtează ţestul anormal, poate să apară şi sarcina.

Endometrioza prezintă, însă, un risc de recidivă atât după un tratament medicamentos, dar şi după cel chirurgical.

Sfatul specialistului: Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

"Se estimează că, la nivel mondial, o femeie din zece suferă de această boală şi, cu toate că se numără printre cele mai importante cauze ale infertilităţii, endometrioza continuă să rămână puţin cunoscută nu doar pentru multe dintre femei, dar şi pentru o bună parte dintre doctori. Endometrioza este o afecţiune cronică ce-ţi provoacă dureri mari, pe care femeile nu trebuie să le ignore în perioadele menstruale şi în niciun caz să le considere fireşti. Altfel spus, durerile menstruale puternice, sângerările abundente în timpul zilelor delicate, durerile din timpul actului sexual nu sunt normale, tocmai de aceea le sfătuiesc pe femeile care au aceste simptome să meargă negreşit la control de specialitate."

Sursa foto: bergenwomenshealthcare.com