Factori care îţi îmbolnăvesc inima

1 70840 original jpg jpeg

Bolile de inimă ocupă primul loc în lume în ceea ce priveşte mortalitatea. Fiecare boală de inimă are propriul set de factori de risc. De aceea, este important să controlăm factorii comuni care ne pot îmbolnăvi.

Specialiştii spun că anumiţi factori,cum sunt sexul (bărbaţii sunt mai predispuşi să se îmbonăvească de boli de inimă decât femeile),vârsta,etnia şi antecedentele familiale nu pot fi controlaţi. În schimb,există factori pe care putem să-i ţinem sub control pentru a nu ne îmbolnăvi de inimă.

Colesterolul ridicat

Unul din factorii cheie ce poate fi controlat este colesterolul ridicat din organism. Atunci când există un nivel ridicat de colesterol în sânge,acesta se depune pe pereţii arterelor. Colesterolul,la rândul său,determină îngustarea arterelor,care interferează cu fluxul sangvin şi,pe termen lung,poate favoriza apariţia unor boali de inimă,cum sunt boala coronariană sau angină. O dietă sănătoasă combinată cu exerciţii fizice regulate (sau un stil de viata activ) este una dintre cele mai eficiente măsuri de control a colesterolului din sânge.

Hipertensiune arterială

Atunci când tensiunea arterială creşte,inima pompează cu greutatea sânge către alte organe ale corpului. Prin urmare,inima lucrează mai greu,ceea ce face ca muşchii inimii să se îngroaşe şi să fie mai rigizi,favorizând apariţia bolilor de inimă.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită şi controlată prin adoptarea unui regim alimentar sănătos şi echilibrat,în care sunt excluse sarea,grăsimile,condimentele şi alcoolul. În schimb,se consumă fructe proaspete,legume şi nuci.

Citeşte şi:

Obiceiuri care îţi afectează inima

Sfaturi esenţiale pentru o inimă sănătoasă

Nivelul ridicat al zahărului din sânge

Diabetul de tip 2 este,fără îndoială,una dintre cele mai comune afecţiuni clinice care favorizează apariţia multor boli de inimă. Cu exerciţii fizice regulate,adoptarea unui diete sănătoase şi un control asupra greutăţii,se poate menţine sub control nivelul de zahăr din sânge.

Fumatul

Cei mai mulţi oameni nu sunt conştienţi de faptul că fumatul este un viciu care le pune viaţa în pericol. Cei care fumează au de 4 ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi de boli coronariene,comparativ cu nefumatorii. De asemenea,fumatul pasiv (expunerea la fumul de ţigară) creşte riscul de a dezvolta o boală de inimă la persoanele care nu fumează.

Obezitatea şi excesul de greutate

Persoanele care au grăsime corporală în exces (mai ales în jurul taliei) au mai multe şanse de a dezvolta boli de inimă. Cei mai mulţi oameni care sunt obezi şi supraponderali au,de obicei,un nivel crescut al tensiunii arteriale şi al colesterolului din sânge şi sunt mai predispuse să facă  diabet. Toţi aceşti factori combinaţi cu excesul de greutate împiedică buna funcţionare a inimii,favorizând astfel apariţia bolilor de inimă.

Sedentarismul

Un stil de viaţă sedentar creşte riscul apariţiei unor boli de inimă. Prin urmare,fă sport cel puţin 45 de minute în fiecare zi. Poţi să mergi pe jos,să urci scările sau să mergi la înot sau dans.