Factori de risc pentru cancerul de col uterin

1 74319 original jpg jpeg

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul de col uterin este principala cauză de deces în rândul româncelor cu vârste între 15 şi 44 de ani. Pentru a nu te îmbolnăvi, este bine să nu ignori semnele care te avertizează că te poţi îmbolnăvi de cancer de col uterin.

Infecţia cu HPV (Virusul Human Papilloma)

Există peste o sută de virusuri diferite grupate aici,care se răspândesc la contactul cu pielea şi reprezintă piatra de temelie a cancerului de col uterin. Detectarea infecţiei cu HPV se face,de obicei,prin descoperirea verucelor în urma examinării cu testul Papanicolau.

Consumul alimentar

Femeile supraponderale care au un regim alimentar din care lipsesc fructele şi legumele au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de col uterin.

Citeşte şi:

Leguma care combate tumorile canceroase

Aditivul care te poate îmbolnăvi de cancer

Pilulele contraceptive

Hormonii de sex feminin care se găsesc în unele contraceptive orale pot favoriza apariţia unor tipuri de cancer. De asemenea,riscul de cancer de col uterin creşte cu cât o femeie ia contraceptive orale şi se dublează după 5 ani de utilizare a acestora.

Genetica

Femeile care au în familie rude care au suferit de cancer au un risc de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această afecţiune.

Fumătoarele

Femeile care fumează se pot îmbolnăvi de cancer de col uterin. Specialiştii spun că tutunul deteriorează ADN-ul celulelor cervixului şi favorizează dezvoltarea cancerului. Fumatul afectează de asemenea sistemul imunitar. Din acest motiv,organismul fumătoarelor nu poate să lupte împotriva infecţiilor cu HPV.

Prima sarcină la o vârstă fragedă

Femeile care au născut pentru prima dată mai devreme de 17 ani au de 2 ori mai multe şanse de a face cancer de col uterin mai târziu în viaţă,spre deosebire de cele care au aşteptat să rămână gravide după 25 de ani.

Măsuri de prevenţie

  • Realizarea testului Papanicolau – este cea mai bună metodă de depistare a cancerului de col uterin. Acesta trebuie făcut o dată pe an.
  • Vacninarea împotriva HPV-  unii medici susţin că vacinarea este esenţială în prevenţia virusului care favorizează apariţia bolii.
  • Renunţarea la fumat – pentru că femeile care fumează sau care sunt expuse la fumul de ţigară riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin,medicii recomandă renunţarea la acest viciu.