Infecţii care duc la apariţia cancerului
Infecţia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) poate fi contactată de 80% dintre persoanele active sexual. Cele aproape 100 de tipuri de HPV pot duce şi la apariţia unor negi sau chiar a cancerului de col uterin.
Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici,care infectează epiteliul cutanat şi cauzează negi (condiloame). Există două tipuriv de HPV:virusurile non-oncogenice,cu risc scăzut şi virusuri cu risc ridicat,asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.
Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului,condiloame genitale şi leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului,aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.
Cum recunoşti infecţia cu HPV
Virusul se transmite prin contactul sexual cu o persoană infectată,chiar dacă aceasta prezintă sau nu simptome,iar manifestările infecţiei pot apărea şi peste ani de la momentul infectării.
Există o serie de factori care au legătură cu persistenţa infecţiilor cu HPV oncogene în cazul femeilor,precum numărul mare de sarcini,fumatul,alimentaţia deficitară,utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale,dar şi existenţa altor infecţii cu transmitere sexuală.
De asemenea,există şi alţi cofactori care pot face ca infecţia cu HPV să progreseze spre cancer,precum infecţia simultană cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau încărcătura virală mare.