La ce să te aştepţi când faci mamografie
Mamografia este un examen medical care ar trebui făcut de orice femeie după ce a trecut de vârsta de 45 de ani, fiind un prim pas în a descoperi în stadii incipiente cancerul de sân. Iată la ce să te aştepţi când faci mamografie!
Când să o programezi
Este recomandat să o efectuezi la o săptămână după ce s-a terminat ciclul menstrual şi,dacă este posibil,dimineaţa. În perioada de dinainte de ciclul menstrual şi în timpul acestuia sânii sunt mai sensibili şi te-ar putea durea în timpul procedurii. Însă,dacă ai trecut deja de menopauză o poţi programa oricând doreşti. În ceea ce priveşte momentul zilei,este de preferat să o efectuezi dimineaţa,deoarece nu ai voie să fii dată cu deodorante şi parfumuri.
Caută un centru specializat
Într-un astfel de centru au cea mai bună apartură şi cei mai pregătiţi specialişti,aşadar vei fi sigură cărezultatul mamografieiva fi interpretat corect. Mai există şi posibilitatea să vii cu rezultatul mamografiei la un specialist,chiar dacă aceasta a fost efectuată în altă parte.
Cât de inconfortabilă este
Mamografia nu este o procedură nedureroasă,însă gradul de durere pe care-l resimte femeia depinde de la o persoană la alta. Procedura este simplă. Sânul este presat de un aparat,timp în care se realizează două expuneri pentru a căuta eventuali noduli. În timp ce unele femei au declarat că au simţit doar o uşoară senzaţie de disconfort,altele au spus că au simţit durere. Însă,scanarea nu durează mai mult de 10 secunde,aşadar senzaţia nu este de lungă durată. Este recomandat să nu bei cafea înainte de procedură,acest truc putând diminua durerea.
Importanţa densităţii sânului
Mamografia nu este recomandată înainte de 40 de ani,deoarece densitatea sânului este mare şi eventualele probleme nu ar fi depistate la timp. Până la această vârstă este indicată ecografia. Însă,după menopauză densitatea scade şi mamografiapoate fi efectuată. Totuşi,densitatea sânilor variază de la o persoană la alta. Dacă testele nu sunt concludente,ar putea fi necesară efectuarea unor analize suplimentare.