Micoză ureche. Factori de risc, simptome şi tipuri de tratament

1 73294 original jpg jpeg

Micoză ureche. Te dor urechile şi ai observat prezenţa unei secreţii galbene şi urât mirositoare? Este posibil să te confrunţi cu o infecţie fungică. Netratată, aceasta poate slăbi auzul sau duce chiar la pierderea lui.

Micoză ureche - Factori de risc

Infecţia fungică a urechii,cunoscută şi sub denumirea de otomicoză,este cauzată de ciuperca Aspergillus. Aceasta se poate dezvolta din cauza:

  • sistemului imunitar scăzut;
  • lipsei cerumenului;
  • utilizării beţişoarelor pentru urechi;
  • prezenţei dopurilor în urechi;
  • folosirii aparatelor auditive şi a căştilor;
  • sporturilor acvatice,cum este înotul. Acestea pot favoriza apariţia micozei,întrucât expunerea repetată la apă duce la îndepărtarea cerumenului şi uscarea canalului auditiv extern.

Micoză ureche - Info: Cerumenul ajută la menţinerea unui pH potrivit în ureche,nepermiţând bacteriilor şi ciupercilor să supravieţuiască.

Inflamaţia,printre simptomele frecvente

Otomicoza debutează cu senzaţia de mâncărime şi de înfundare a urechii. Dacă aceasta începe să doară şi din ea se scurge un lichid urât mirositor de culoare galben sau galben-verzui,mergi de urgenţă la medic. Printre simptomele acestei infecţii se mai numără:umflarea,înroşirea şi descuamarea urechii.

Micoză ureche - Ce poţi să faci

Doar ORL-istul poate recomanda tratamentul adecvat,după mai multe investigaţii. Mai întâi,el îţi va curăţa foarte bine urechea folosind un dispozitiv cu aspiraţie,apoi va face unele teste de identificare a ciupericii şi testarea sensibilităţii sale la medicamentele antigungice.

Dacă,în urma controlului,specialistul sesizează că urechea este inflamată,va administra picături pentru urechi cu corticosteroizi,pentru ameliorarea simptomelor şi scăderea inflamaţiei. Apoi,va continua cu un tratament antimicotic.

Când se dau analgezice

Micoză ureche - În cazul în care durerile sunt mari,se prescriu şi analgezice. Ai grijă ca pe perioada tratamentului,care ar trebui să dureze între 7-10 zile,să nu-ţi intre apă în urechi. Dacă simptomele infecţei nu se ameliorează după trei zile,ţi se va administra un antibiotic oral.

Toate cazurile de otomicoză se tratează. Doar la persoanele în vârstă sau la cele care suferă de diabet zaharat există riscul ca infecţia să se extindă spre urechea internă şi baza craniului. În astfel de situaţii,când este afectat osul craniului,pacientul trebuie internat,pentru că pot apărea complicaţii.

Micoză ureche - Ţine la distanţă infecţiile urechii

De fiecare dată după ce faci baie sau după ce înoţi,şterge-ţi bine urechile sau usucă-le cu uscătorul de păr,pentru că în mediu cald şi umed,ciupercile se înmulţesc. Mai mult,evită folosirea beţişoarelor de urechi,pentru a nu răni sau irita canalul auricular,nu te scărpina şi acoperă-ţi urechile cu vată când te vopseşti pe păr. Totodată,poţi preveni inflamarea urechii purtând o cască pentru înot.

Ciuperca piciorului



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg