Pietrele la bilă se pot trata şi fără bisturiu
Durerile în partea dreaptă a abdomenului şi digestia greoaie pot fi semne că ai pietre la bilă. Întrucât medicaţia doar ameliorează simptomele şi nu dizolvă calculii biliari, există un tratament pentru cei care nu suportă o intervenţie chirurgicală.
Cunoscută şi sub denumirea de colecist sau fiere,vezica biliară are forma unui săculeţ şi este localizată sub ficat. Are ca funcţie principală stocarea şi eliminarea bilei prin canale mici,care se numesc căi biliare. Bila are consistenţa unui gel uleios galben-verzui şi rolul ei este să digere grăsimile din alimentele pe care le consumăm. Pietrele sau calculii biliari nu sunt altceva decât aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă.
Ce este ERCP
De cele mai multe ori,pietrele la bilă se tratează chirurgical. Există o procedură prin care persoanele care au calculi biliari pot scăpa de ei fără bisturiu. „Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) reprezintă o metodă de investigaţie imagistică complexă,care combină endoscopia cu radiografia pentru vizualizarea arborelui biliar şi a canalelor pancreatice.
Acesta este ERCP diagnostic,indicat pentru evaluarea pacienţilor cu posibile afecţiuni biliare. Există şi varianta terapeutică,prin care se extrag calculii din căile biliare,se drenează chisturi sau se montează proteze la nivelul arborelui biliar sau a canalului pancreatic principal“,explică medicul gastroenterolog Dana Maria Bucur.