Povestea costumelor populare românești – de la tradițional la modern

Pe lângă evenimentele petrecute de-a lungul timpului și luptele la care am luat parte ca popor, nimic nu descrie mai frumos istoria națională decât portul popular.

image

Fiind o emblemă a tradiției și culturii, costumele populare își au rădăcina în îmbrăcămintea dacilor, geților și tracilor și se aseamănă cu alte costume din zona Baltică. În rândurile ce urmează vrem să vă prezentăm o mică istorie a acestor haine cu personalitate, să vă enumerăm componentele sale și să vă spunem cum, din tradiție, s-a ajuns la modern și acum se regăsesc în multe rochii, fuste sau cămăși, aceleași modele tradiționale. Să începem!

                După cum vă spuneam, originea acestui port național se trage de la strămoșii noștri, încă din epoca de piatră când, în zona Craiovei, au fost descoperite figurine ceramice ce aveau sculptate pe ele haine tradiționale. Acum, costumul popular este resprezentat și pe celebra Columnă a lui Traian, dar și pe monumentul roman Tropaeum Traiani din zona Adamclisi a județului Constanța. Detaliile de pe rochiile doamnelor și cusăturile atente de pe cămășile bărbaților au avut un impact atât de mare asupra istoriei încât au fost recunoscute ca porturi naționale. În evoluția acestor porturi se pot remarca trei etape:

-          Prima etapă: se definesc diferențele de stiluri și tradiții prin apariția mai multor tipuri de costume populare și broderii, în toate zonele țării.

-          A doua etapă: odată cu revoluția industrială, încep să apară materiale care mai de care mai fine și frumoase, mai accesibile și ușor de găsit. Astfel, cămășile costumelor încep să fie confecționate din pânze dure sau in.

-          A treia etapă: odată cu evoluția modei, încep să apară hainele moderne, în timp ce costumele populare sunt „date uitării”. În unele zone rurale ale României, veți găsi persoane care continuă să le poarte, însă numai la anumite ocazii, cum ar fi nunțile, slujbele de duminică sau sărbătorile. Acum, aceste costume sunt purtate fie la evenimente care au în prim plan tradiția românescă, fie sunt expuse în muzee tematice.

Acum că le-ați aflat istoria, poate vă întrebați și ce componente au aceste costume. Ei bine, costumele populare de damă sunt formate din năframă (basma), cămașă brodată cu modele tradiționale, cunoscută și sub numele de ie, brâu, poale, pieptar și opinci de piele naturală. Tot acest ansamblu, când este purtat corect, are aspectul de rochie bine gândită și cusută, fiind o emblemă a feminității, vârstei sau statutului social de la acea perioadă. Iar costumele populare de bărbați, ceva mai simple, sunt formate din ie lungă, în zonele de sud și est ale țării, sau ie până în talie, în zonele de nord și vest, pantaloni lungi, brâu, pieptar și opinci. Genul acesta de haine tradiționale obișnuiau să fie cusute în casă de către doamnele pricepute, însă acum, odată cu întreaga evoluție a lumii, există și fabrici ce confecționează astfel de podoabe în mod industrial. Deși costumele tradiționale nu prea se mai poartă în ansamblu complet, ia a rămas și va rămâne pentru totdeauna, o emblemă a istoriei românești și un motiv de mândrie. De aceea, până și în zilele noastre, puteți să asortați cu ușurință o ie feminină la o fustă de blugi modernă sau o ie masculină la o pereche de pantaloni eleganți. Pe lângă izul istoric, ia emană și putere, fapt ce o va face să-și lase amprenta printre români pe veci. După cum vă spuneam și la început, aceste modele tradiționale, ce fac fiecare component în parte a costumului popular să iasă în evidență, se regăsesc și în multe alte haine din timpurile noastre. De obicei, mai mult în moda feminină, veți regăsi accente dobrogene, moldovenești, maramureșene, etc. brodate pe rochii, fuste, cămăși cu volane sau chiar eșarfe, genți și alte accesorii. Versatilitatea modei din prezent ne oferă posibilitatea de a readuce în atenția oamenilor tradițiile și emblemele din istorie, un lucru minunat. Dacă și pe dumneavoastră vă atrag genul acesta de haine, nu ezitați să dați un search în mediul online pentru a găsi piesa vestimentară perfectă pentru evenimentul la care doriți să o asortați. Cu o piesă tradițională, veți ieși în evidență garantat.

V-am povestit despre istoria lor, despre componentele costumelor și despre cum, până și în zilele noastre, încă se mai regăsesc elemente caracteristice vremii pe haine, însă vrem să vă spunem câte ceva și despre fiecare zonă a României în parte. Costumele populare se disting între ele prin broderiile specifice zonei. Astfel că, în zona Bucovinei, întâlnim costume cu linii ale croiului și cromatici unitare. Cămășile erau brodate cu volane, păsări, flori, animale sau linii geometrice colorate iar costumul avea un aspect încrețit. În zona Maramureșului, întâlnim costume cu zadii – țesături din lână, specifice portului feminin, cu dungi late negre, care alternează cu cele roșii sau portocalii. Cămășile avea decolteu dreptunghiular și mâneci trei sferturi. În zona Transilvaniei, găsim costume cu modele geometrice colorate și broderii predominant negre, roșii sau galbene. Cămășile erau împodobite cu flori, animale, sau păsări, de dimensiuni ceva mai lungi. În zona Banatului se remarcă porturile cu opreg cu ciucuri – o pânză subțire cu ciucuri, purtată deasupra cămășii de către doamne. În această zonă, existau modele diferite de broderii chiar și de la sat la sat. A fost o zonă caracterizată de diversitate. În Crișana, găsim costume cu încrețituri fixe și fără catrința din spate, la femei. Cămașile erau scurte, se purtau fără brâu, și pantalonii bărbaților, largi. În Moldova se remarcă porturile cu formă unitară și broderii pe piept și mâneci, în șiruri verticale, în culori precum alb, negru, verde sau roșu. Aici s-au păstrat mare parte din elementele străvechi ale costumelor. În Dobrogea ies în evidență costumele cu cromatici vibrante și broderii geometrice sau inspirate din natură. Caracteristice zonei erau marama de borangic, care avea un aspect elegant, și poalele purtate la cămașă, cu modele pătrate sau dreptunghiulare, de obcei roșii sau negre. În Muntenia se remarcă fota, specifică zonei. Aceasta era strâmtă și decorată cu linii verticale aurii sau argintii. Iar în Oltenia, găsim costume cu colorit viu, din materiale fine, pe care se remarcă tricolorul țării.

Astfel, am ajuns la final. Sperăm că articolul nostru v-a inspirat să vă compuneți o ținută cu accente populare, așa că vă recomandăm să căutați ofertele din online și să alegeți o rochie ieftină cu broderii tradiționale, sau o cămașă tematică pentru a impresiona pe toată lumea. Așa, veți reuși să atrageți toate privirile și să emanați un aer istoric și elegant. Happy shopping!