Proiectul “10 pentru mişcare” atrage atenţia asupra artrozei

1 71582 original jpg jpeg

Deşi nu este o boală mortală, artroza scade calitatea vieţii, conducând în unele cazuri la invaliditate. Află mai multe despre programul „10 pentru mişcare” şi care este primul pas în diagnosticarea acestei maladii.

În acest an în 16 oraşe ale ţării,printre care Galaţi,Târgu Mureş,Cluj,Timişoara,Oradea,Sibiu,Iaşi,Bucureşti,Constanţa şi Braşov,se desfăşoară proiectul „10 pentru mişcare”. Acesta este un program educaţional destinat medicilor de familie din România şi are ca obiectiv creşterea semnificativă a gradului de diagnosticare precoce a acestei boli. În acest mod se urmăreşte creşterea calităţii vieţii pacienţilor ca urmare a iniţierii unui tratament precoce adecvat.

Un proces lent,dar continuu

Artroza este cea mai des întâlnită boală degenerativă a articulaţiilor şi cea mai frecventă cauză de durere cronică la persoanele vârstnice,reducând semnificativ calitatea vieţii.

Această afecţiune reprezintă a doua cauză de morbiditate la persoanelor cu vârste de peste 55 de ani,la nivel mondial. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,peste 150 de milioane de persoane suferă în întreaga lume de artroză.

Persoanele care au această afecţiune se confruntă cu probleme la nivel articular:cartilaj,oase,capsulă,ligamente şi muşchi. Printre primele simptome ale bolii se numără sensibilitatea la palpare,inflamaţia,limitarea mişcărilor active şi pasive şi deformări mergând până la anchiloze articulare.

În acest moment există diverse metode de tratament pentru boala artrozică,dar vindecarea completă nu este deocamdată posibilă.Vizita la medicul de familie,reprezintă primul pas în diagnosticarea şi tratarea acestei afecţiuni.

Programul „ 10 pentru mişcare” a fost lansat de platforma „Împreună pentru viaţă”,dezvoltată de MSD ROMÂNIA şi se adresează tuturor celor implicaţi în sistemul de sănătate din România. Are ca scop principal îmbunătăţirea calităţii vieţii,prin facilitarea accesului la informaţii relevante şi încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale,având în centrul atenţiei pacientul.