Soarele şi bolile de piele - amici sau duşmani?

1 69578 original jpg jpeg

Măreţul soare, sub strălucirea căruia tânjim să ne petrecem concediul, poate face minuni în tratamentul anumitor afecţiuni ale pielii, dar poate influenţa negativ altele.Am analizat efectele sale asupra a două boli severe, care afectează, în măsură mare, femeile.

Helioterapia sau cura de soare e recomandată în tratamentul unei multitudini de afecţiuni. Se ştie că razele astrului strălucitor stimulează formarea esenţialei vitamine D,influenţează metabolismul,buna funcţionare a diverselor organe,a sistemului nervos.

Soarele te ajută dacă suferi de psoriazis

Cine e afectat: „Aproximativ 3% din populaţia generală suferă de psoriazis,femei şi bărbaţi în egală măsură,bărbaţii fiind uşor mai predispuşi în a face boala”,explică medicul dermatolog Rodica Olteanu.

Bine de ştiut: Psoriazisul nu este contagios! Şi nu este numai o boală a pielii! „Poate afecta şi articulaţiile şi poate determina apariţia bolilor metabolice,de tipul dislipidemiilor – concentraţie anormală a lipidelor în sânge – sau a obezităţii,a bolilor cardiovasculare,afecţiunilor oculare ori a depresiilor“,punctează dr. Olteanu.

Dieta poate juca un rol important în echilibrarea bolii,graţie alimentelor cu rol antiinflamator şi antioxidant.Tratament: Se face în funcţie de gradul de afectare a pielii şi de complexitate. Expunerea,în cadrul unităţilor spitaliceşti,la radiaţiile ultraviolete controlate,UVA sau PUVA,poate fi de real folos. Nu este recomandat să suprapui cura terapeutică cu ultraviolete cu expunerea îndelungată la soare!

Efectul soarelui: Cura heliomarină – apa de mare bogată în săruri,soarele,aerul –,cura de nămol,aerosolii,relaxarea,totul contribuie la ameliorarea şi chiar la dispariţia leziunilor cutanate şi a durerilor articulare. „Asta nu înseamnă însă că expunerea solară trebuie făcută excesiv! Pacientul cu psoriazis are zone de piele sănătoase,care se pot arde,iar orice agresiune fizică poate duce la noi leziuni de psoriazis“,explică dr. Rodica Olteanu. Recomandări:Orele de expunere solară indicate sunt în intervalele 7.00-9.00 dimineaţa şi de la ora 17.00 până la asfinţit.

Evită băile de soare dacă ai lupus

Ce este: Lupusul este prototipul bolilor autoimune,cu o incidenţă de 40 de bolnavi la 100.000 de europeni. „La prima vedere,pare un procent mic din populaţia generală – dar,raportat la gravitatea

şi mortalitatea prin lupus,situaţia se schimbă.“

Cine e afectat: Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii. Boala nu e contagioasă.

Bine de ştiut:Lupusul îmbracă în principal două forme:lupusul cutanat şi lupusul sistemic,acesta din urmă putând afecta,pe lângă piele,orice alt organ din corp. „Lupusul cutanat se manifestă prin apariţia de pete roşii la nivelul feţei sau al altor zone fotoexpuse. Există şi alt gen de leziuni,caracteristică fiind cea «în fluture» pe obraji şi nas sau asemănătoare celor de psoriazis. Pot să apară şi leziuni nespecifice,lupusul fiind una dintre cele mai cameleonice boli.“

Tratament:Se face în principal cu dermatocorticoizi,la care se asociază hidroxicloroquin. Dintre tratamentele sistemice,pe primul loc se situează cortizonul.

Efectul soarelui:Radiaţiile solare sunt „duşmanii“ lupusului. „Chiar dacă nu există leziuni cutanate,afectarea la nivelul ADN-ului cutanat poate determina declanşarea sau agravarea unui lupus sistemic.“

Recomandări:„Pentru orice forme de lupus,protecţia antisolară este obligatorie,iar controlul dermatologic,ca şi un screening imunologic,trebuie efectuate riguros“,precizează dr. Olteanu.

Boli „prietene“ cu soarele

-Dermatita atopică – leziuni ro­şiatice pe piele,care provoacă mâncărimi.

-Vitiligo – pete albe cu contur precis pe diferite părţi ale corpului.

-Parapsoriazisul –  grup de afec­ţiuni cutanate,caracterizate de pete solzoase,similare psoriazisului.

-Limfomul cutanat cu celule T – plăci de culoare roz-deschis – roşu-violaceu.

Boli agravate de soare

-Urticaria solară – fotodermatoză caracterizată,după o perioadă scurtă de expunere la soare,de mâncărime,înţepături,roşeaţă,băşicuţe.

-Keratoze actinice,melanoze – afecţiuni legate de fotoîmbătrânire.

-Carcinoame – tumori maligne pe piele.

-Melanoame – formă de cancer de piele.

-Eritemul fotoindus – roşeaţă,băşicuţe usturătoare cauzate de expunerea excesivă la soare.

Sfatul specialistului

Dr. Rodica Olteanu Medic primar dermatolog la Spitalul Colentina,doctor în medicină

„Pentru formele rezistente de lupus cutanat,există şi tratamentul cu dapsona sau mult criticata thalidomida. Pentru tratamentele lupusulului sistemic,pe primul loc se situează cortizonul,micofenolatul de mofetil,iar de curând belimumabul-un tratament care s-a dovedit eficient. Nu uita că protecţia contra razelor soarelui este obligatorie!“



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg