Ştiai că afecţiunile dentare reflectă problemele personale?

1 75896 original jpg jpeg

Când vorbim de dinţi si de cavitatea bucală, ne gândim la locul şi la elementele care ne ajută să ne hrănim. Pe lângă acest aspect, însă, trebuie să cunoaştem şi cum ne influenţează fiecare dintre acestea sănătatea generală, dar mai ales care este semnificaţia lor emoţională şi cum putem interpreta problemele dentare pentru a înţelege problemele personale pe care le reflectă. 

„Starea de sănătate a dinţilor are impact asupra sănătăţii întregului corp uman, mai ales asupra sistemului digestiv. Cavitatea bucală înseamnă începutul digestiei şi este reprezentată de dinţii şi părţile moi. Dinţii simbolizează deciziile, poarta de intrare care ne ajută să „muşcăm” din plin din viaţă. Realitatea noastră interioară şi exterioară trece prin dinţi, care reprezintă unul dintre mijloacele de exprimare în viaţa noastră şi exprimarea cu integritate a fiinţei care suntem”, afirmă dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Semnificaţia emoţională a dinţilor

„Capacitatea interioară de a primi ideile noi, iubirea, hrana, echilibrul şi stabilitatea se va manifesta prin dinţi puternici şi sănătoşi. Dinţii reprezintăşi voinţa de a merge înainte, de a reuşi, capacitatea de a da viaţa gândurilor şi emoţiilor. Un conflict interior puternic care nu este soluţionat şi rezolvat conştient se poate manifesta prin afecţiuni ale dinţilor şi a gingiilor. Astfel, la nivel inconştient închidem uşa pentru că nu suntem în stare să luăm o decizie şi rezistăm în fata lucrurilor care vor să intre sau să plece din viaţa noastră crezând că timpul le va rezolva, când, de fapt, se întâmplă contrariul, apare astfel afectectarea dinţilor şi gingiilor sau, mai mult de atât, apar şi alte afecţiuni ale tractului digestiv”, spune specialistul.

Abcesul

Reprezintă furia ce se strânge faţă de o decizie pe care ştim că o avem de luat. Infecţia este plasată în interiorul dintelui, acest lucru indicând o situaţie contradictorie pe care o trăim în legătură cu decizia care ne apasa pe interior.

Caria dentară

Reprezintă manifestarea durerii interioare extreme din exterior. În funcţie de dintele afectat ne putem da seama ce durere interioară avem de fapt. Fiecare dinte reprezintă un aspect particular al vieţii, iar caria ne arată că respingem acel aspect şi astfel ne autodistrugem.

Bruxismul –scrâşnitul din dinţi

Este furia inconştienta refulată, care urcă la suprafaţă şi se manifestă mai ales noaptea. Este o nervozitate interioară mare şi persoana care suferă de această problemă se abţine să spună lucruri şi de aceea nu reuşeşte să ia decizii clare. Astfel iese la lumină în somn frica de a se deschide pentru a lua decizii, iar zgomotul exprimă freamătul interior şi faptul că se simte prins că într-o vrajă rea.

Afecţiunile oaselor maxilare

Oasele sunt esenţiale pentru a mânca, pentru începutul procesului de digestie şi de asimilare a hranei şi realităţii înconjurătoare. Ele permit înghiţirea unei anumite realităţi atât la nivel fizic, cât şi emoţional. Maxilarul superior simbolizează relaţia cu tatăl şi maxilarul inferior reprezintă relaţia cu mama. „Problemele cu maxilarele, de cele mai multe ori, sunt asociate cu bruxismul şi încleştarea dinţilor în timpul zilei din cauza faptului că există refulări şi căreţin toată energia legată de furie, încăpăţânare şi poate chiar o dorinţă incosntientă de răzbunare pe ceva sau pe cineva”, spune specialistul.

Afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare

Trăim o dualitate interioară între a spune sau a ascunde adevărul, sentimentele şi gândurile profunde. Visurile pe care le aveam cu privire la ceea ce am fi vrut să fie în viaţa noastră sunt complet diferite în realitatea exterioară şi sunt urmate de mari dezamăgiri şi semne de întrebare, astfel ne pierdem speranţa atingerii visurilor indiferent de domeniu. Dacă se blochează, înseamnă că ne aflăm în incapacitatea de a ne exprima şi controla ceea ce ne înconjoară, refulăm emoţiile, blocând maxilarele. Maxilarul blocat poate însemna că ne simţim cenzuraţi sau ne autocentrăm pentru că nu avem capacitatea să spunem ce avem de spus şi facem tot posibilul astfel să blocăm intrarea în conflicte.

Sursa foto: netdoctor.co.uk