Tot ce trebuie să ştii despre infecţiile urinare
În sezonul rece, ne temem mai mult de viroze. Ştiai însă că acestea nu sunt cele mai frecvente infecţii? Statisticile mondiale arată că infecţiile urinare sunt mai des întâlnite decât virozele cu tuse şi expectoraţie.
Infecţiile urinare sau cistitele,cum sunt denumite în limbaj popular,sunt declanşate de acţiunea unei bacterii asupra tractului urinar.
Principalele semne ale afecţiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri.
Boala este întâlnită mai des la femei,dar şi bărbaţii de vârsta a treia sunt predispuşi. Acest tip de infecţie apare din cauza faptului că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar,se multiplică şi,în timp,perturbă funcţionarea normală a rinichilor şi a căilor urinare.
Femeile sunt mai predispuse la infecţiile urinare,50% din acestea suferind cel puţin o dată în timpul vieţii de o formă de infecţie urinară.Bărbaţii tineri sunt rareori afectaţi de infecţii urinare,în schimb,bărbaţii peste 50 de ani cu afecţiuni ale prostatei sunt mai expuşi riscului de infecţii urinare.
Prezenţa unei infecţii la nivelul oricărei componente a aparatului urinar defineşte o infecţie urinară. Ca regulă,infecţiile joase (vezica urinară-cistite;uretra-uretrite) sunt mai frecvente şi mai puţin periculoase faţă de cele înalte (rinichi,uretere-pielonefrite).
Află mai multe informaţii importante despre infecţiile urinare pe clicksanatate.ro.