Unde se aruncă hainele bogătașilor. Groapa de gunoi care se vede din spațiu

America este cel mai mare exportator de haine la mâna a doua din lume, pe care le trimite în țări subdezvoltate pentru a fi depozitate în gropi de gunoi imense, arse sau transformate într-un mare poluator al mărilor și oceanelor.

image

Statele Unite exportă haine în valoare de 834 de milioane de dolari, adică cu vreo 100 de milioane de dolari mai mult decât următoarea țară din topul statelor cu cele mai multe deșeuri vestimentare, China.

Piesele vestimentare aruncate la gunoi ajung în țări sărace din întreaga lume, cum ar fi Guatemala, Chile, India și Ghana, unde se produce „o adevărată urgență ecologică și socială”. Multe dintre aceste haine sunt respinse de magazinele caritabile din SUA, după care sunt vândute firmelor care le exportă unor comercianți locali. Vânzătorii respectivi le revând într-o anumită cantitate, iar restul ajunge la gunoi sau sunt arse.

Vestea proastă e că hainele care mai pot fi salvate și refolosite sunt tot mai puține, deoarece brandurile mass-market reduc calitatea produselor și longevitatea lor. Interesul lor e să vândă tot mai multă marfă și acest lucru devine dificil de făcut atunci când hainele pe care le produc ei sunt durabile. Atunci le fac să se deterioreze în scurt timp de la achiziționare.

Ghana este cel mai mare importator de haine la mâna a doua, luând astfel de gunoi din China, Marea Britanie și Canada. Odată ajunse în această țară, multe dintre ele sunt direcționate către piața Kantamanto, care se întinde pe 8 hectare în zona de afaceri Accra.  

image

Din păcate, 40% din marfa de acolo se transformă în gunoi, care ajunge pe câmpuri sau, mai rău, în ocean, declanșând o criză medicală iminentă pentru oameni și efecte dăunătoare incomensurabile asupra mediului înconjurător.

Întreaga afacere din Ghana a creat 30.000 de locuri de muncă, însă cu ce cost? Hainele sunt transformate în gunoi fără un sistem de triere bine pus la punct, lucru care face imposibilă reciclarea lor într-o proporție semnificativă.

foto - ShutterstockRecente

fructe jpg
Rosii umplute Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg