VIDEO. Ce facem pentru a obţine de la medici un diagnostic clar
Despre diagnostice şi terapii greşite date românilor, precum şi despre nevoia de a trata omul şi nu boala, a vorbit, la Adevărul Live, invitatul nostru, medicul Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate.
Din lipsă de timp,uneori şi din lipsa aparaturii performante,în foarte multe cazuri,în România se pun diagnostice pe bandă rulantă,fără să se mai ţină cont de particularităţile fiecărui pacient în parte. Ba chiar şi fără acel consult esenţial:cel în care medicul,pur şi simplu,pune mâna pe bolnav,îl palpează,îl întreabă cu lux de amănunte ce îl supără. De aici,o varietate de erori,de frustrări ale pacienţilor şi de plimbări ale acestora de la un medic la altul,de la un spital la altul. Iar sursa principală de informaţii pentru pacienţi ajunge să fie tot confuzul „Dr. Google“.
Cum se poate schimba această situaţie,am aflat la Adevărul Live,de la medicul Florin Ioan Bălănică,cu o experienţă de 20 de ani în sistemul sanitar de stat şi în cel privat. Am lucrat timp de 12 ani într-un spital central de stat din Bucureşti,timp în care am făcut observaţii şi am putut să aflu care sunt nevoile pacienţilor. Am avut o experientă de 15 ani în mediul privat,timp în care am auvut răgazul să construiesc o echipă care să fie alături de pacienţi. Am reuşit să contruiesc o structură în care pacientul să fie în centru şi să beneficieze de soluţia optimă.
Medicina personalizată înseamnă atenţie 100% problemelor pacientului. Este foarte importantă latura emoţională,întotdeauna privim pacientul ca pe un om,nu ca pe un diagnostic. În momentul în care pacientul nu are o problemă reală de sănătate,dar vrea să aibă grijă de sănatate lui,adunăm toate datele privind istoricul bolilor,moştenirea genitică,stilul de viaţă,pentru a face portretul pacientului. Adică îi facem anamneză,care este baza relaţiei dintre pacient şi medic. În cât timp faceţi o anamneză?
O anamneză durează în funcţie de pacient. Sunt persoane care nu se deschid foarte uşor în faţa specialistului. Putem să facem şedinţa de anamneză într-o oră sau mai multe. Poţi constata că există probleme erieditare,carenţe nutriţionale etc. În felul acesta,putem preveni multe probleme,care stau scrise în gene,de exemplu. Prevenţia este importantă pentru pacient şi ieftină pentru sistem. Pentru asta trebuie să facem ceva. E greu să spui unei persoane care are activitate care stă opt ore la birou,să-i spui mănâncă sănătos,fă mişcare etc. Este esenţial să găseşti un element,care să facă modificări mici,dar importante.