VIDEO. Dr. House: „Nu e niciodată lupus!“ Despre boala cu nume de lup

simeon stalpnicul png

Fanii serialului „Dr. House“ au auzit poate cel mai des replicile „Poate e lupus“ şi „Nu e niciodată lupus!“.

Lupusul este considerat de medici „marele imitator“ al altor boli sau „boala cu 100 de feţe“,fiind foarte dificil de diagnosticat. Şi nu e o afecţiune uşoară,chiar dacă nu are nicio legătură cu lupul,pacienţii nu se transformă în lupi.

Simptomele sunt uşor de confundat cu cele ale altor afecţiuni mai comune,precum o simplă răceala,boala Lyme (boala „muşcăturii de căpuşă“),artrita reumatoidă,afecţiuni ale inimii sau ale tiroidei.

Statisticile arată că,în 90% din cazuri,lupusul atacă femeile tinere,active,cu vârste între 15 şi 44 ani şi poate apărea oricând,fiind o boală ale cărei cauze rămân necunoscute. În Romania,peste 9.000 depersoane suferă de lupus. La nivel mondial,5 milioane de pacienţi sunt afectaţi de această boală.

Rozalina Lăpădatu,preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a vorbit despre problemele de diagnostic şi de tratament cu care se confruntă pacienţii cu lupus în România. Iar medicul dermatolog Rodica Olteanu,de la Spitalul Colentina din Bucureşti,ne-a spus cât de dificil este diagnosticul acestei boli.

Manifestările bolii

Lupusul este o boală imitatoarea,marele cameleon. Pentru lupusul sistemic boala trebuie să îndeplinească patru simptome. Pentru cel cutanat,diagnosticul se poate face chiar de către medicul dermatolog. Lupusul sistemic înseamnă că sunt afectate multe organe,poate să afecteze orice alt organ din corp,inima,plămânii,ne explică dr. Olteanu.

Eu văd cel puţin trei pacienţi pe săptămână. Există criterii foarte clare pentru identificarea lupusului. De fapt,noi trebuie să urmărim nişte paşi standard. Poţi să-l identifici de la uşă,însă poţi să te înşeli. De multe ori merge împreună cu alte afecţiuni ale pielii,aşa că trebuie să urmezi nişte paşi,avertizează dr. Olteanu.