Video Medicii atenționează: cele mai multe decese cauzate de gripă sunt în rândul vârstnicilor! Cum îi protejează vaccinul gripal pe seniori
Persoanele peste 65 de ani sunt cele mai expuse complicațiilor provocate de gripă. În România, persoanele cu vârsta peste 65 de ani beneficiază de vaccin gripal gratuit. Medicii explică seniorilor ce au de făcut
Cum îi protejează vaccinul gripal pe seniori Sursa foto Pixabay
Începe sezonul gripal și cele mai expuse sunt persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, și care au și alte afecțiuni asociate, specifice vârstei. Datele colectate arată că anual, la nivel global, se înregistrează 50 de milioane de cazuri de gripă iar 70 000 de decese cauzate de aceasta sunt la vârstnici.
„O persoană peste 65 de ani reacționează diferit în fața virusului. Acest pacient nu mai are capacitatea de a lupta cu gripa la fel cum o face cel de 40 de ani. Vorbim de procesul de îmbătrânire a sistemului imunitar, de povara bolilor cronice și complicațiile respective în momentul în care face gripă. De exemplu, un pacient cu patologie cardiovasculară prezintă un risc de 8- 10 ori mai mare de a face infarct în contextul gripei. Din fericire, există și pe piața românească un vaccin care a fost gândit tocmai pentru a suplimenta această fragilizare, această incapacitate a sistemului imunitar de a fi competent în totalitatea sa în lupta împotriva virusului. Și vorbim de un vaccin care are o doză mai mare de antigene, adică va stimula organismul vârstnicului să lupte mai puternic cu gripa” explică dr. Daciana Toma, Medic primar Medicină de familie și Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, pentru Adevărul Live.
Vaccinul gripal este disponibil în farmaciile din România și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani beneficiază de gratuitate 100% la cumpărarea lui.
O persoană vârstnică trebuie să meargă la medicul de familie care îi va elibera rețeta compensată pe baza căreia va lua din farmacie acest vaccin. Și tot medicului de familie îi revine sarcina de a-i face vârstnicului acest vaccin.
„Se face într-o singură doză, exact la fel ca celelalte. Diferența față de cele obișnuite pe care le folosim la adulți și chiar la copii, este cantitatea mai mare de antigene care ajută organismul seniorului, care nu mai are un sistem imun la fel de competent să lupte cu virusul” arată dr. Daciana Toma
Vârstnicul nevaccinat este expus pneumoniei, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral
Specialiștii atrag atenția că persoanele peste 65 de ani care nu se vaccinează antigripal și contractează virusul, sunt mai expuse pneumoniei, cea mai frecventă complicație a gripei.
Citește și: Când este cel mai bine să faci vaccinul antigripal şi la ce efecte secundare te poţi aştepta?
Aceasta poate duce la spitalizare, chiar la Terapie Intensivă, iar vârstnicii aflați în această situație prezintă un risc crescut pe termen lung de afectare a funcțiilor fizice, de declin cognitiv și de scădere generală a calității vieții.
În prima săptămână de infectare cu virusul gripal, seniorul are un risc semnificativ de 10 ori mai mare de a face infarct miocardic și de 8 ori mai mare de accident vascular cerebral.
„Așadar, vaccinul se poate face de acum, din octombrie, noiembrie și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Începe sezonul gripal în curând și este bine ca populația să fie pregătită. Capacitatea maximă a organismului de a lupta cu virusul începe cam la 3 săptămâni, de obicei 21 de zile, după vaccinare. Dacă vârstnicul face gripă, până să se vaccineze, este bine de știut că nu are protecție după acest episod. Când și-a revenit, și organismul este în regulă, este chiar indicat să facă vaccinul, tocmai pentru a nu se mai repeta episodul gripal” subliniază dr. Daciana Toma, Medic primar Medicină de familie și Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, la Adevărul Live.
Specialiștii atenționează că sezonul gripal începe în perioada octombrie- noiembrie și poate dura până în luna martie, chiar aprilie. Chiar dacă stau mai mult în casă, vârstnicii sunt expuși la virusul gripal de la ceilalți membri ai familiei.
„Tata, mama nu ies, nu-i trimit la cumpărături, nu intră în contact cu nimeni. Așa îmi spun mulți pacienți, dar uită că ei înșiși sunt cei care pot aduce acasă virusul, mai ales copiii” spune medicul specialist.
Dr. Daciana Toma mai atrage atenția și asupra mentalității conform căreia „dacă mă vaccinez nu mai fac gripă”, sau „m-am vaccinat și tot am luat virusul”.
„Nu vorbim de o protecție 100%, dar beneficiem de un procent foarte mare în urma vaccinării antigripale. Până la urmă nu există vaccin care să te protejeze total împotriva niciunei boli. Te-ai vaccinat și totuși faci gripa, ei bine, vei trece printr-o formă mult mai ușoară, decât dacă n-ai fost vaccinat. Asta este important să înțelgem. Este esențială vaccinarea tuturor persoanelor care sunt în categorii vulnerabile. Dar nu trebuie să uităm și de vaccinarea adulților sănătoși, pentru că ei sunt vectorii de transmitere a gripei pentru seniorii de acasă” atenționează spcialistul.
Urmărește integral ediția din Adevărul Live realizată și moderată de Antoaneta Banu, și află de la invitatul ediției, dr. Daciana Toma, Medic primar Medicină de familie și Vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei:
Care sunt diferențele dintre gripă și răceală/guturai?
Care sunt simptomele specifice pentru fiecare?
Care este momentul optim pentru vaccinarea antigripală?
Ce înseamnă un sistem imunitar slăbit la vârstnici?
Care sunt complicațiile severe pe care le provoacă gripa la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani?
„Dacă mă vaccinez, mai fac gripă”? Cum să înțelegem mecanismul de apărare oferit de vaccin?
Întrebați medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripală adecvată pentru dumneavoastră!
Articol susținut de SANOFI
Editor: Raluca Toma