VIDEO. Ganglionii măriţi, motiv de îngrijorare?

simeon stalpnicul png

Simţi, la palpare, un ganglion mărit şi nu ştii dacă este cazul să te alarmezi sau nu? Inflamarea ganglionilor poate surveni în simple răceli, însă alteori ne atrage atenţia asupra unor boli grave.

Cei aproape 600 de ganglioni dispuşi în diverse zone ale corpului (axile,gât,partea inghinală) sunt componente importante ale sistemului limfatic şi,implicit,ale imunităţii. Ei acţionează ca un adevărat scut de apărare în faţa bolilor.

Mai exact,opresc microorganismele ce produc îmbolnăvire. Atunci când au de-a face cu un focar infecţios,ganglionii contribuie la producţia de anticorpi,pentru a lupta cu „intrusul” (virusuri,bacterii),ceea ce duce la inflamarea lor (adenopatie). Ganglionii inflamaţi pe o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni impun un consult medical.

De asemenea,trebuie mers la doctor dacă ganglionii sunt foarte dureroşi,dacă împiedică respiraţia sau înghiţirea alimentelor. De obicei,ganglionii revin la forma normală după tratarea infecţiilor. Dacă aceştia nu au o cauză aparentă,medicul recomandă efectuarea unor analize medicale.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro.