Mutanții de la Cernobîl ne pot scăpa de cancer? Animalele au devenit imune la radiații!

Pe 26 aprilie 1986, a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din lume în urma exploziilor de la centrala nucleară de la Cernobîl. Oamenii au fost evacuați, însă animalele au rămas și s-au adaptat la noile condițiile de viață.

image

Post-explozie, armata sovietică a evacuat zona, creând cu perimetru de 50km în jurul centralei, în care publicul nu mai avea acces din cauza pericolului de contaminare. În prezent, după zeci de ani de la dezastrul nuclear, natura este reintrată în drepturi și vietățile își duc viața de pe-o zi pe alta fără să fie în pericol de pieire.

Cum rămâne cu natura care a fost supusă radiațiilor, dar care a continuat să se dezvolte acolo?

Anumite animale au început să prezinte diferențe fizice față de altele din alte locuri, susțin oamenii de știință care atrag atenția asupra unul fapt uluitor – animalele par că au „superputeri” acum acolo.  

Radiațiile la sol sunt de 100 de ori mai mari decât în zona necontaminată din orașul Kiev, însă rămâne de studiat efectul pe care l-au avut radiațiile în tot acest timp acolo și lipsa omului în acea zonă.

Pentru oameni e OK să treacă acum prin „Zona” – cea mai contaminată suprafață de-acolo – și diverși turiști ajung chiar sa facă poze lângă locurile părăsite încă din 1986. La centrala de la Cernobîl se lucrează încă mai ales la curățarea zonei afectate.

În ceea ce privește viețuitoarele de lângă centrală, ele și-au schimbat ADN-ul pentru a putea face față condițiilor extreme. Astfel, broaștele verzi au devenit negre, excesul de malanină ajutându-le să supraviețuiască. Oamenii de știință numesc asta „evoluție rapidă”.   

Lupii și câinii au suferit și ei mutații, devenind posesorii unei „superputeri” care poate ajunge să salveze viețile oamenilor cu cancer. Animalele de pe lângă centrala distrusă și-au schimbat sistemul imunitar, cu ajutorul geneticii, pentru a rezista în fața unei amenințări care părea iminente – cancerul. Cercetătorii vor să afle acum dacă genele lor îi pot ajuta și pe pacienții cu cancer.

image

Testele făcute demonstrează că genele legate de apariția cancerului au mutații noi, lucru care ne arată că au evoluat pentru a proteja animalele de radiațiile la care sunt expuse tot timpul. În prezent, cercetătorii își doresc să descopere și la oameni mutații care să reducă riscul apariției cancerului.Rămâne de văzut dacă va fi posibil.

foto - Shutterstock