Ajută-l să-şi dezvolte inteligenţa
Toamna se apropie cu paşi repezi şi, odată cu ea, începe şi noul an şcolar, cu teme şi teste pentru care copilul tău are nevoie de o memorie foarte bună, dacă vrei ca rezultatele sale să fie cele aşteptate.
„Memoria de lucru se referă la manipularea informaţiilor pe care memoria le stochează pe termen scurt. Este o abilitate pe care copiii o folosesc pentru a învăţa. Este necesară pentru îndeplinirea multor sarcini şcolare cum ar fi atingerea unor obiective printr-o gândire în mai multe etape sau rezolvarea mentală a unei probleme de matematică sau de logică.
Vă puteţi ajuta copilul să-şi îmbunătăţească această funcţie prin construirea unor stimulente de memorie de lucru în viaţa de zi cu zi, dar mai ales prin completarea alimentaţiei cu suplimente speciale sau alimente funcţionale”, afirmă cercet. dr. Horaţiu Albu.
Iată cum îi poţi îmbunătăţi memoria şi capacitatea de învăţare a copilului tău în fiecare zi:
Lucrează cu abilităţile lui de vizualizare
Încurajează-ţi copilul să creeze o imagine în mintea sa despre ceea ce tocmai a citit sau a auzit. De exemplu, dacă i-ai spus să pregătească locul de joacă pentru cinci persoane, cere-i să vină cu o imagine mentală despre cum ar trebui să arate acesta. Apoi îl poţi pune să deseneze acea imagine. Pe măsură ce se va obişnui, el va putea descrie imaginea în loc să fie nevoit să o deseneze.
Învaţă de la copil
Capabilitatea lui de a-ţi explica cum să faci ceva presupune înţelegerea şi memorarea de către el a informaţiei. Dacă copilul învaţă o abilitate, cum ar fi mersul pe bicicletă, cere-i să te înveţe şi pe tine şi să-ţi explice. Mulţi învăţători occidentali şi în totalitate cei japonezi se bazează foarte mult pe această metodă!
Alege-i jocuri care necesită memoria vizuală
Există o mulţime de jocuri potrivite vârstei, care pot ajuta copilul să lucreze cu memoria vizuală. De asemenea, există materiale care conţin imagini şi texte, foarte utile pentru a le dezvolta celor mici memoria. Aceste exerciţii îl pot ajuta şi la şcoală, atunci când i se explică lecţia.
„Cei mici au nevoie atât de stimulentele din mediu pentru a-şi realiza cu brio activităţile şcolare atât cât şi de suportul biochimic necesar acestora. Pe lângă strategiile psiho-pedagocice de stimulare a memoriei, există şi anumiţi nutrienţi care favorizează aceste achiziţii la nivel cerebral. Cel mai bun exemplu şi la îndemână este LECIBRAN Lecitina microgranulară - este prima lecitină de soia de pe piaţa care a fost obţinută printr-un proces fizic de ultrafiltrare ce evită oricare solvent organic. Acest proces permite obţinerea unei lecitine extrem de pure. Despre efectele lecitinelor atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici nici nu mai are rost să discutăm...”, explică specialistul.
Încurajează-l să citească
Există un motiv pentru care marcajele, sublinierile şi notiţele sunt atât de agreeate de către cei care învaţă mult! Acestea pot ajuta copilul să se păstreze informaţiile în minte suficient de mult timp pentru a răspunde la întrebări despre tema respectivă! Învăţatul cu voce tare şi ascultarea lecţiei după ce a fost citită, pot fi şi acestea metode eficiente de reţinere. Strategiile active de citire pot contribui şi la formarea amintirilor pe termen lung. Toate sunt valabile în cazul copiilor.
Împărţirea lecturii
Te-ai întrebat de ce numerele de telefon au cratime, puncte sau spaţii între ele? Pentru că este mai uşor să îţi aminteşti câteva grupuri mici de numere decât un şir lung de numere. Ţine cont de acest lucru atunci când trebuie să indici instrucţiunile copilului în mai multe etape. Scrie-le sau dă-i-le pe rând! De asemenea, lecţiile pentru şcoală pot fi împărţite pentru a-i uşura munca şi a-i îmbunătăţi memoria.
Ajută-l să realizeze conexiuni
Găsirea modalităţilor de interconectare a informaţiilor ajută la formarea şi recuperarea memoriei pe termen lung. De asemenea, ajută la memoria de lucru, ceea ce foloseşte pentru a reţine, a compila şi compară amintirile noi şi vechi. Asocierile dintre imagini şi text sau alte strategii de conexiune îl vor ajuta să reţină mai uşor şi să-şi amintească mai repede informaţiile necesare.
Trucurile şi jocurile de stimulare a memoriei sunt doar câteva dintre modalităţile de a-ţi ajuta copilul să înveţe. De asemenea, o alimentaţie potrivită, un mediu de lucru plăcut şi alimentaţia funcţională specifică şi în unele situaţii chiar suplimentarea nutriţională bine făcută sunt cheia pentru ca cel mic să aibă succes în tot ceea ce va face, atunci când trebuie să se bazeze şi pe memorie.
Sucul obţinut prin presarea la rece a anumitor fructe anume selecţionate
sunt alimente funcţionale concepute speciale pentru a susţine memoria, în special a copiilor în această combinaţie. Aceste produse pot fi comandate online pe www.farmaciaortomoleculara.ro, unde veţi găsi informaţii suplimentare, dar şi întreaga gamă de produse cu preţuri promoţionale.
: