«Ajutor! Am un mic tiran în familie!»

1 61805 original jpg jpeg

Copilul tău spune mereu „Nu!“ şi viaţa ta se învârte în jurul capriciilor lui? Are tendinţa de a te folosi ca pe un instrument aflat la dispoziţia lui? Este timpul să înveţi să-l refuzi.

Intoleranţa celui mic la indicaţiile şi dorinţele tale de părinte este ceva banal între 2 şi 3 ani. Aceasta este etapa în care copilul îşi exprimă nemulţumirea când nu primeşte ceea ce vrea prin reacţii de furie,prin agitaţie sau ţipete. După vârsta de 5 ani,copiii au nevoie de reguli ferme şi de valori de referinţă,pentru a învăţa care sunt limitele a ceea ce pot face sau nu.De ce sunt buni nervii

Dacă micuţul tău nu ţi s-ar opune,ar rămâne singur în faţa unor alegeri viitoare pe care nu le-ar putea lua fără sprijinul tău. Falsul sentiment că este atotputernic îi maschează de fapt neliniştile şi-l încurajează să te provoace. Te înfruntă prin comportamentul agresiv şi încearcă să-ţi atragă atenţia. Libertatea totală îi dă copilului „şanse“ să aibă o personalitate egoistă,capricioasă. Va crede că el are numai drepturi,nu şi îndatoriri.

Învaţă să spui tu „Nu”!

Dacă ai ajuns în punctul în care nu mai ştii cum să-ţi struneşti copilul,trebuie să găseşti o cale de mijloc între severitatea excesivă şi lejeritate. Arată-i că nu accepţi să se comporte la fel ca până acum şi că sunt lucruri pe care le cere cu care nu eşti de acord.  Alungă sentimentul de vinovăţie. Acum,cel mai bine pentru el este să-i impui limite. Un copil care se răzvrăteşte fără să i se opună rezistenţă şi fără ca vreunul dintre părinţi să-l confrunte va accepta cu greu îngrădirile de orice fel şi nu va găsi satisfacţie în activităţile care-i cer efort.   

Acceptă conflictele  pe care le iscă micuţul tău fără să cedezi. El trebuie să înţeleagă că  eşti de partea lui,nu că-ţi place să-l „pui la colţ“. Ca să nu-ţi pierzi credibilitatea,motivează-ţi mereu regulile şi excepţiile de la ele,refuzurile şi aplică sancţiuni adaptate lui. Dacă renunţi cu uşurinţă,cu prima ocazie va avea acelaşi comportament negativ. De asemenea,este important să fii consecventă în impunerea unor reguli. „Când schimbările au loc în urma unei discuţii bine argumentate,de obicei totul iese bine“,asigură psihologul Adrian Orban în cartea lui,„Dacă îţi pasă de copilul tău“.

Comportamentul negativ al copilului se poate accentua odată cu venirea pe lume a unui alt copil în familie,din gelozie. Se tăvăleşte pe jos,îşi aruncă jucăriile,vorbeşte urât din cauză că simte lipsa atenţiei. În acest fel,te forţează să te ocupi de el.

Implică-l mai mult

Responsabilizează-l mai mult faţă de rolul de frate mai mare. Alege câteva momente în care să petreci puţin timp numai cu el,să vă jucaţi,să-i citeşti poveşti,amintindu-i că în rest trebuie să ai grijă mai mult de cel mic,pentru că este neajutorat. Ca frate mai mare,trebuie să arate şi el grijă şi atenţie.

O carte care te-ar putea ajuta

Te confrunţi cu obiceiurile şi comportamentele negative ale copilului tău? Ai observat la el reacţii despre care nu ştii dacă sunt normale? Ar putea să-ţi fie utilă cartea „Dacă îţi pasă de copilul tău”,în care psihologul Adrian Orban îţi dă soluţii la dificultăţile pe care le întâmpini ca părinte şi răspunsuri la întrebări frecvente legate de creşterea copilului. Editura All,24,90 lei