Alege să fii eco pentru copilul tău!
Începuturile sunt importante mai ales pentru cei mici, care păşesc acum nerăbdători şi fascinaţi spre un nou an şcolar. Petrece timpul alături de copilul tău într-un spirit eco pentru a-i stârni curiozitatea şi imaginaţia, dar şi ca să-l încurajezi să înveţe cum să aibă grijă de el şi de sănătatea lui.
1. Ajută-l să înveţe culorile distractiv şi sănătos!
Soarele galben,cerul albastru şi iarba verde îl ajută acum pe copilul tău să înveţe să colecteze separat deşeurile. Învaţă-l pas cu pas unde trebuie să arunce ambalajele noilor rechizite,pentru a afla cum poate avea grijă de animalele şi plantele lui dragi. Arată-i cum să depună corect deşeurile la containerele colorate din oraş,începând cu separarea lor de acasă.
Păstrează 3 cutii vechi,pe care să le coloraţi în cele 3 culori:galben,albastru şi verde,apoi aşezaţi-le în casă. Copilul tău se va obişnui să colecteze separat deşeurile făcând asocierea cu elementele din natură:soarele,cerul şi iarba.
- Containerul galben este pentru plastic şi metal:PET-urile de la băuturile lui preferate,ambalajele de plastic de la dulciuri sau rechizite,caserola de la desertul lui favorit,doza de aluminiu de la suc.
- Containerul albastru este pentru hârtie sau carton:cutiile de carton de la jucării sau pantofi,cutiile de lapte sau cutiile de bombone.
- Containerul verde este pentru sticle sau borcane.
2. Dezvoltă-i imaginaţia şi creativitatea!
Pregătirea pentru şcoală poate fi mult mai interesantă dacă îl ajuţi să-şi personalizeze eco rechizitele. Arată-i că deşeurile de la ambajale pot fi reutilizate şi transformate în obiecte noi. Vă puteţi distra împreună realizând diferite forme din hârtie,plastic sau carton,pe care să le aplicaţi apoi pe coperţile caietelor,cărţilor,pe penar sau pe creioane. Astfel îl vei educa în spiritul bucuriei pentru lucrurile mici şi vei contribui la dezvoltarea abilităţilor sale creative.
3. Învată-l să iubească şi să protejeze natura!
Sfârşitul de săptămână devine mult mai important pentru copilul tău acum că restul timpului este ocupat de şcoală şi teme. Petrece mai mult timp cu el în natură! Învaţă-l să se bucure de jocurile în aer liber:de-a v-aţi ascunselea,leapşa,jocurile cu mingea,grădinăritul,drumeţiile,toate acestea îl ajută să se dezvolte sănătos. Oriunde vă aflaţi,nu uita să-i explici copilului tău cât de importantă este curaţenia şi cum funcţionează ciclul resurselor naturale. Încurajează-l să ocrotească natura şi astfel poate deveni un exemplu pentru prietenii lui.
În plus,stârneşte-i curiozitatea şi motivează-l cu informaţii interesante precum:
- Ştiai că sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune în bucăţele mici?
- Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
- Ştiai că este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
- Sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără să îşi piardă din calităţi?
Fii alături de copilul tău şi ajută-l să scape de emoţiile începutului de an şcolar. Experienţele noi,distracţia,sănătatea şi creativitatea sunt în trend toamna aceasta!