Arta de a lua decizii împreună

1 65820 original jpg jpeg

Când refuzi cu încăpăţânare să te implici cu adevărat în cuplu, prin luarea unor decizii mai mult sau mai puţin importante, din teama de a ajunge „tot la vorba lui”, rişti să te laşi măcinată de propriile nemulţuiri, care ajung să-ţi sape relaţia încet şi sigur.

Prin ignorare,tăcere şi prin respingerea discuţiei la capătul căreia veţi ajunge la o hotărâre,îi arăţi de fapt că nu contează prea mult pentru tine ideile,planurile sau părerile lui. Chiar dacă ai vrea să faci din asta o strategie de a-ţi arăta supărarea pentru ceva petrecut în trecut între voi,este posibil să obţii fix efectul invers.

De la „eu şi tu” la „noi”

Odată ce v-aţi decis împreună asupra unui lucru,indiferent că este vorba despre o destinaţie de vacanţă,despre modul în care veţi cheltui o sumă de bani sau ce veţi mânca în următoarele zile,tot împreună veţi avea grijă să duceţi la bun sfârşit ceea ce aţi hotărât şi asta vă face să aveţi un scop comun,să faceţi echipă.

Iată de ce este importantă luarea unor decizii cu care să fiţi de acord amândoi! Din hotărârile acestea,care uneori implică şi compromisuri ca nişte mici jertfe,este făcută o bună relaţie de dragoste sau o căsnicie durabilă. Ele cimentează şi dau putere relaţiei voastre,dar pentru a ajunge a le lua împreună,este nevoie de o schimbare de percepere a cuplului vostru ca fiind format din „eu şi tu”,ci din „noi”,un întreg care presupune lucrul unuia cu celălalt,pentru a avea parte amândoi de bucurii,confort,mulţumire de sine.

62ee166cd0a4fccfaf2d59dcef192968 jpg jpeg

În caz contrar,gândind individualist,faci fără să vrei dintr-o relaţie de cuplu sau o căsătorie doar o afacere,o relaţie contractuală. Fiecare investeşte în celălalt şi se aşteaptă să primească atât cât a dat sau chiar mai mult,ca să obţină un oarecare profit. Gesturile de iubire,deciziile-tot ce implică o relaţie este cântărit şi comparat cu cele oferite,pentru a fi o afacere bună,pentru ca totul să fie egal,iar dacă balanţa se încarcă mai mult în partea celuilalt se schimbă strategia,apar neînţelegerile,tăcerile,se adună frustrările şi,într-un final,se rupe şi contractul.

Hotărârile de zi cu zi

Sunt câteva aspecte în privinţa cărora trebuie să vă puneţi de acord de la bun început sau pe măsură ce vă confruntaţi cu ele,pentru a nu lăsa loc de neînţelegeri:

-Treburile casnice (cine spală vasele sau rufele,cine face micile cumpărături sau curăţenie,cine plăteşte facturile). Sunt mărunţişuri,dar odată ce fiecare ştie ce are de făcut,nu-şi mai au locul certurile.

-  Banii (cine ţine o oarecare contabilitate a lor,pentru a nu se cheltui excesiv,cât economisiţi,în ce investiţi)

9daaba01b6a2199773d1414942e7e41f jpg jpeg

-Aşteptările afective şi sexuale. Cei crescuţi de părinţi afectuoşi,deschişi trebuie să-şi asculte cu atenţie partenerii care au avut părinţi distanţi.

-Implicarea rudelor şi a prietenilor (vizite,întâlniri cu amicii,petreceri organizate la voi casă). Ar fi bine să stabiliţi dacă vreţi să fiţi un cuplu care socializează mult sau care-şi petrece timpul liber doar în doi.

54a364f5cf3db98db5371cad2a9a5507 jpg jpeg

-Viitorul în doi (planificarea unui copil,căutarea unui job nou sau a unui curs de recalificare profesională,vacanţe)

94583d12006abe5af83fd43fc910dfe2 jpg jpeg

Acordurile în aceste privinţe arată nu doar pricepere în a arta de a lua decizii,ci şi dragostea pe care o poartă fiecare pentru celălalt.

Ambele păreri contează,iar hotărârea pe care o luaţi la finalul discuţiei are câte puţin din fiecare. Decizia asupra locului următoarei vacanţe arată bunăvoinţa voastră,cea asupra economiilor în bani demonstrează încredere reciprocă. Toate acestea fac din cuplul vostru o echipă care va străbate decenii,mergând în aceeaşi direcţie,pe aceeaşi cale,precum un autovehicul alimentat cu iubire.