Banii pe înţelesul copiilor

1 60936 original jpg jpeg

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să intri într-un magazin şi să asişti la o scenă în care un copil cere cu insistenţă să-i fie cumpărată o jucărie sau ceva dulce? Acest lucru se întâmplă deoarece în multe cazuri copiii nu înţeleg care este valoarea banilor şi, mai ales, cum faci rost de ei.

Arată-i cum se câştigă banii

Este destul de dificil pentru un copil să înţeleagă de unde anume provin banii dacă el te vede doar cum plăteşti cu cardul sau cum îi scoţi de la bancomat. Cel mic le va percepe ca dispozitive care oferă bani şi nu o modalitate prin care tu îţi gestionezi salariul. Aşadar,ia-l cu tine şi atunci când pui bani la bancă sau când ai de plătit facturi. La fel de folositor ar fi să-l iei într-o zi la locul tău de muncă şi să-i arăţi ce ai de făcut zilnic pentru a avea bani de cheltuială. De asemenea,spune-i care este bugetul lunar al familiei şi cum este acesta împărţit. Arată-i fiecare bancnotă sau monedă şi dă-i exemple ce poţi cumpăra cu fiecare din ele.

A vrea sau a avea nevoie?

Încă de mici,copiii se simt într-o permanentă competiţie şi-şi doresc să fie la fel ca micuţii lor prieteni de la grădiniţă sau de la şcoală. Aşadar,dacă unul din colegi are o maşinuţă nouă sau o păpuşă mai frumoasă,şi copilul tău îşi va dori una la fel. De multe ori cedezi în faţa rugăminţilor şi a scâncetelor. Însă,cât de tare are nevoie de ea având în vedere că acasă are multe maşinuţe sau păpuşi? Pentru a evita o astfel de scenă,este bine să-l înveţi încă de mic diferenţa între a vrea şi a avea nevoie. Explică-i care sunt lucrurile de care avem neapărată nevoie zilnic şi de care ne putem lipsi,pentru a le cumpăra mai târziu.

Răsplată pentru fapte bune

Îşi doreşte foarte mult o jucărie? Atunci încurajează-l să câştige propriii lui bani ca să o cumpere. Pune deoparte un borcan pentru economii şi ori de câte ori face o faptă bună sau este ascultător,îl poţi premia cu o mică sumă de bani. În timp,cel mic va înţelege că este nevoie să faci eforturi pentru a câştiga bani şi va deveni mai responsabil în ceea ce priveşte modul în care sunt folosiţi.

Dă-i posibilitatea să aleagă

Fie că ai sau nu bani să-i cumperi ceea ce doreşte,încearcă să negociezi cu el. În loc să-i spui un simplu „Nu“sau „Nu ne permitem acest lucru“,arată-i care sunt posibilităţile. De exemplu,spune-i că dacă nu-i cumperi acum jucăria,poţi economisi bani pentru a merge în vacanţă la vară. Aşa,cel mic se va învăţa sî cântărească opţiunile,înainte să-ţi ceară ceva.

Sfatul Specialistului

Bernard Tatomir,psiholog

Atunci când părintele doreşte să pună o limita copilului la cumpărături,ei spun adesea „nu avem bani să cumpărăm,nu mai sunt bani şi pentru jucăria această etc“. Pentru copil această explicaţie,care funcţionează în acelaşi timp că o interdicţie şi ca un refuz,este foarte confuză. Pentru că el nu înţelege de ce părinţii alocă bani altor produse,de ce pentru ele sunt bani şi pentru ceea ce îşi doreşte el nu sunt. Explicaţia trebuie să se refere la nevoia şi prioritatea cumpărării unui produs,la modul în care sunt împărţiţi banii,ce se cumpără cu ei. Dacă aceste lucruri sunt explicate în familie,copilul ajunge să îşi formeze o imagine completă despre bani şi utilizarea lor la magazin.