Beneficiile alăptării pentru sugari

1 68213 original jpg jpeg

Copiii care au între 1 şi 3 ani au nevoi nutriţionale mai mari decât adulţii, deoarece au un ritm accelerat de creştere şi pentru că stomacul lor este mic. De aceea, mămicile ar trebui să-şi alăptăze bebeluşii cât mai mult timp posibil.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),împreună cu o cunoscută companie din industria alimentară,recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă,continuând,în paralel,şi alăptarea.

Laptele-alimentul de bază în hrana copilului

„Laptele matern reprezintă alimentul ideal pentru sugar până la 6 luni,conţinând toţi nutrienţii necesari pentru o creştere armonioasă şi dezvoltare optimă a copilului. Alimentaţia naturală asigură un sistem imunitar sănătos şi îl protejează faţă de infecţii sau răceli. Statisticile arată că aproximativ 95-98% dintre mame îşi pot alăptă cu succes copilul,însă trebuie susţinute atât de familie,cât şi de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de preţ dar pe care îl pot oferi copilului lor“,explică dr. Cornelia Preda,medic primar neonatolog,Spitalul Sanador.

Până la vârsta de 1 an,copiii au nevoie de 4 ori mai mult fier şi de 5 ori mai mult calciu,iod,vitamina A şi vitamina C decât un adult. După această vârstă,atunci când nu mai primesc lapte matern,copiii au nevoie de un lapte de creştere potrivit vârstei,care să le asigure,la fiecare masă,necesarul de minerale şi vitamine,nu un lapte care să le îngreuneze digestia,specialiştii recomandând 400-500 ml zilnic.

Alimentaţia necorespunzătoare duce la apariţia multor afecţuini

Lipsa laptelui în primii ani de viaţă poate conduce la apariţia obezităţii,a anemiei feriprive sau a deficienţelor de calciu şi vitamina D,cele mai întâlnite probleme nutriţionale în rândul copiilor şi care,netratate,se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.

“O cauză importantă a obezităţii este excesul de proteine,în primii ani de viaţa,peste nivelul optim pentru creştere,producându-se modificări în organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentaţiei şi hrana neadecvată vârstei (cum ar fi laptele cu un conţinut mare de proteine de slabă calitate) sunt factori de risc în dezvoltarea obezităţii “,completează  dr. Mihaela Oros,medic primar pediatru,Clinica de Pediatrie Medicover.