Beneficiile alăptării pentru sugari

1 68213 original jpg jpeg

Copiii care au între 1 şi 3 ani au nevoi nutriţionale mai mari decât adulţii, deoarece au un ritm accelerat de creştere şi pentru că stomacul lor este mic. De aceea, mămicile ar trebui să-şi alăptăze bebeluşii cât mai mult timp posibil.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),împreună cu o cunoscută companie din industria alimentară,recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă,continuând,în paralel,şi alăptarea.

Laptele-alimentul de bază în hrana copilului

„Laptele matern reprezintă alimentul ideal pentru sugar până la 6 luni,conţinând toţi nutrienţii necesari pentru o creştere armonioasă şi dezvoltare optimă a copilului. Alimentaţia naturală asigură un sistem imunitar sănătos şi îl protejează faţă de infecţii sau răceli. Statisticile arată că aproximativ 95-98% dintre mame îşi pot alăptă cu succes copilul,însă trebuie susţinute atât de familie,cât şi de personalul medical calificat. Laptele matern este cel mai de preţ dar pe care îl pot oferi copilului lor“,explică dr. Cornelia Preda,medic primar neonatolog,Spitalul Sanador.

Până la vârsta de 1 an,copiii au nevoie de 4 ori mai mult fier şi de 5 ori mai mult calciu,iod,vitamina A şi vitamina C decât un adult. După această vârstă,atunci când nu mai primesc lapte matern,copiii au nevoie de un lapte de creştere potrivit vârstei,care să le asigure,la fiecare masă,necesarul de minerale şi vitamine,nu un lapte care să le îngreuneze digestia,specialiştii recomandând 400-500 ml zilnic.

Alimentaţia necorespunzătoare duce la apariţia multor afecţuini

Lipsa laptelui în primii ani de viaţă poate conduce la apariţia obezităţii,a anemiei feriprive sau a deficienţelor de calciu şi vitamina D,cele mai întâlnite probleme nutriţionale în rândul copiilor şi care,netratate,se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.

“O cauză importantă a obezităţii este excesul de proteine,în primii ani de viaţa,peste nivelul optim pentru creştere,producându-se modificări în organismul celor mici. Diversificarea precoce a alimentaţiei şi hrana neadecvată vârstei (cum ar fi laptele cu un conţinut mare de proteine de slabă calitate) sunt factori de risc în dezvoltarea obezităţii “,completează  dr. Mihaela Oros,medic primar pediatru,Clinica de Pediatrie Medicover.



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg