Boala care poate fi fatală pentru copii

1 68597 original jpg jpeg

Boala diareică este a doua cauză de îmbolnăvire şi deces în rândul copiilor sub 5 ani. La nivel mondial, în fiecare an îşi pierd viaţa aproximatv 700.000 de copii din cauza diareei. Bebeluşul afectat de această boală scade brusc în greutate şi se deshidratează.

În forma sa uşoară,afecţiunea trece în 1-5 zile. Dacă simptomele persistă mai mult de 5 zile,înseamnă că boala s-a agravat şi e nevoie de intervenţia medicului.

În sezonul cald,boala diareică este cea mai întâlnită patologie la copii. Ea se caracterizează prin prezenţa a peste 3 scaune moi pe zi,iar copilul este moleşit şi are dureri de burtă şi febră.

Cum se manifestă boala

În forma sa uşoară,diareea poate fi acută,adică să persiste maxim 5 zile. În cazuri mai grave,diareea devine cronică,cu o durată de aproximativ 2-3 săptămâni. Dacă copilul are mai mult de 8 scaune în 8 ore,atunci este nevoie de intervenţia mediciului deoarece starea celui mic se poate agrava,iar în unele cazuri se poate produce decesul.

Boala diareică poate apărea în urma unei infecţii virale,bacteriene,fungice sau parazitare. De altfel,boala îşi poate face apariţia şi în cazul în care copilul a fost alergic,a suferit de otită sau i s-au administrat incorect unele antibiotice.

Citeşte şi:

Ştii să-i acorzi copilului ajutor de urgenţă?

Alimente care fac rău copiilor

Cum reacţionează copiii în faţa bolii

Bebeluşii care suferă diaree au stări de agitaţie continuă,febră,apetit scăzut,vomă şi erupţii tegumentare. Copii mai mari de un an au aceleaşi simptome ca bebeluşii,doar că le resimt mai intens. Copiii de peste 5 ani au dureri de burtă,vomă,febră şi dureri în gât.

Metode pentru a preveni deshidratarea

Deoarece boala diareică se manifestă prin scaune moi şi dese,copiii se deshidratează foarte uşor. Pentru a preveni acest lucru,oferă-i celui mic multe ceaiuri,apă plată,supă limpede de legume şi zeamă de orez fiert. De asemenea,se recomandă administrarea unui antidiareic care va reduce numărul scaunelor moi şi va restabili funcţia normală a intestinului.