Care este momentul ideal pentru o sarcină

1 73056 original jpg jpeg

Unele femei consideră că e bine să aibă un copil mai târziu, altele mai devreme. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog la ClinicaFertilia atrage atenţia că trecerea anilor afectează calitatea ovocitelor, fapt care are ca rezultat scăderea fertilităţii până se ajunge la infertilitate.

Ce nu ştiai despre ceasul biologic

1. Termenul de ceas biologic se referă la ciclul de funcţionare a tuturor proceselor ereditare

El este folosit cel mai frecvent ca şi metodă de marcare a abilităţii femeii de a concepe (generarea hormonilor,procesele hormonale,de la pubertate până la menopauză). Ceasul biologic presupune toate procesele din interiorul corpului care sunt subiectul acestui ritm intern-pierderea fertilităţii o dată cu înaintarea în vârstă.

2. Ceasul biologic al femeii îşi începe activitatea încă înainte de naşterea acesteia

De la vârsta de 20 de săptămâni (în pântecele mamei),fetusul feminin deţine aproximativ 7 milioane de ovule,însă până în momentul naşterii acest număr scade la 1-2 milioane pentru ca în următorii 35-40 de ani de viaţă femeia să elimine o parte din aceste ovule prin procesul de ovulaţie. Restul de ovule se degenerează şi mor gradual până când femeia intră la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani.

3.Vârsta ginecologică este vârsta atribuită unei femei de la momentul primei menstruaţii

Din punct de vedere medical este recomandat ca o femeie să aibă o vârstă ginecologică de cel puţin 4 ani înainte de a concepe (16 ani vârsta cronologică-12 ani vârsta cronologică a primei menstruaţii=4 ani vârsta ginecologică).

Va dura mai mult conceperea cu cât trece timpul?

În fiecare lună,organismul femeii se pregăteşte pentru posibilitatea ca un ovocit să fie fertilizat de un spermatozoid. Ovocitul este cuprins în interiorul unui mic grup de celule-foliculii ovarieni-care se maturizează în cursul ciclului menstrual sub acţiunea unor hormoni secretaţi de glanda hipofiză. La sfârşitul fiecărui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafaţa ovarului pentru a elimina un ovocit.

Studiile medicale despre nivelul fertilităţii,realizate de Societatea Europeană de Reproducţie Umană şi Embriologie,relevă faptul că ovocitele din ovare descresc ca număr odată cu înaintarea în vârstă:

-Între 18 şi 30 de ani,nivelul de fertilitate al femeii este de aproximativ 80% (acesta este nivelul optim al fertilităţii).

-Între 31 şi 37 de ani,nivelul ajunge la aproximativ 66%.

-Între 38 şi 41 de ani,nivelul ajunge la 33% (infertilitatea creşte cu rata cea mai mare).

-Între 41 şi 50 de ani acesta ajunge la doar 6,66%,acesta fiind punctul final al fertilităţii.

În urma acestor date,s-a ajuns la concluzia că dintre femeile cu vârste cuprinse între:

-20 şi 30 de ani,doar 84% sunt fertile

-30-39 de ani doar trei sferturi sunt fertile

Până la atingerea vârstei de 40 de ani jumătate din femei devin infertile.

Din punct de vedere strict biologic,vârsta ideală pentru concepţia unui copil se află în jurul vârstei de 20 de ani pentru o femeie sănătoasă. La această vârstă,fertilitatea îşi atinge punctul maxim. Atunci,riscurile unor sarcini cu probleme,pierderi de sarcină sau anormalităţi cromozomiale sunt minime.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc,aceste riscuri cresc,iar fertilitatea este afectată de modificări ale organismului şi modificări hormonale. Organismul nu mai produce ovule sănatoase şi nu există nicio metodă medicală de reversibilitate a procesului.

Concepţia unui copil este o decizie personală,însă nu trebuie să neglijaţi aspectele medicale şi rolul foarte important pe care-l are înaintarea în vârstă în scăderea fertilităţii. Cu toate acestea,  incapacitatea de a avea un copil poate apărea la orice vârstă.

O femeie de 20 de ani nu este neapărat mai fertilă decât una de 35 de ani. Din acest motiv,recomand femeilor să facă teste de fertilitate chiar şi înainte de vârsta de 30 de ani pentru a depista orice eventuale probleme şi pentru a le trata din timp,dacă este cazul”,explică dr. Dr. Ruxandra Dumitrescu,medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.

Pentru mai multe detalii,o poţi contacta pe doamna doctor la Clinica Fertilia (http://www.fertilia.ro/). La această clinică este folosită o tehnologie de ultimă oră,unică în ţară,care oferă tratamente care includ inseminarea artificială,laparoscopie,histeroscopie,proceduri de microchirurgie,donarea de ovule şi mame surogat,precum şi fertilizarea in vitro. Cu o echipă medicală cu experienţă de peste 17 ani,clinica propune variante eficiente şi garantate cuplurilor infertile,având acelaşi scop ca şi pacienţii:naşterea de copii sănătoşi.

Citeşte continuarea în:

Care este momentul ideal pentru o sarcină II