Cât de important este somnul pentru creşterea sănătoasă a copiilor

1 73661 original jpg jpeg

Lipsa somnului, mai ales la copii, poate avea consecinţe la fel de serioase precum cele datorate unei hidratări necorespunzătoare, sau unei alimentaţii nesănătoase.

Conform specialiştilor,în vreme ce adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi,copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi. Problemele de somn şi tulburările sunt predominante la această vârstă. Prichindeii au un program tot mai încărcat,atât la şcoală cât şi din cauza altor activităţi din timpul zilei.

Cercetările arată că lipsa somnului poate creşte riscul apariţiei obezităţii şi a diabetului zaharat,fiindcă are un efect negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Acesta detemină rezistenţa la insulină,ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente şi la scăderea consumului de energie. De asemenea,cercetătorii de la Universitatea din Helsinky au studiat recent legătura între somn şi performanţele şcolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de auto-evaluare privind orele de odihnă şi dispoziţia lor. Rezultatele au arătat că somnul insuficient din timpul săptămânii este corelat cu probleme de atenţie în timpul orelor,lipsa energiei şi stări uşor depresive.

„Este bine ca părinţii să supravegheze rutina de somn a copiilor,pe toată durata preşcolară şi până în adolescenţă,asigurându-le condiţii optime pentru un somn odihnitor,într-o cameră bine aerisită,fără TV sau calculator,la o temperatură uşor scăzută. La toate acestea să nu uităm să oferim copiilor inainte de culcare şi nu numai,momente pline de atenţie şi afecţiune”,afirmă Silvia Bucur,Preşedintele Fundaţiei PRAIS,iniţiatoarea mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS”. Recente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg