Cât de important este somnul pentru creşterea sănătoasă a copiilor
Lipsa somnului, mai ales la copii, poate avea consecinţe la fel de serioase precum cele datorate unei hidratări necorespunzătoare, sau unei alimentaţii nesănătoase.
Conform specialiştilor,în vreme ce adulţilor le sunt suficiente 7-9 ore de somn pe zi,copiii cu vârste între 5 şi 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn pe zi. Problemele de somn şi tulburările sunt predominante la această vârstă. Prichindeii au un program tot mai încărcat,atât la şcoală cât şi din cauza altor activităţi din timpul zilei.
Cercetările arată că lipsa somnului poate creşte riscul apariţiei obezităţii şi a diabetului zaharat,fiindcă are un efect negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. Acesta detemină rezistenţa la insulină,ceea ce poate duce la un consum excesiv de alimente şi la scăderea consumului de energie. De asemenea,cercetătorii de la Universitatea din Helsinky au studiat recent legătura între somn şi performanţele şcolare. 439 de elevi de 11 ani au completat un formular de auto-evaluare privind orele de odihnă şi dispoziţia lor. Rezultatele au arătat că somnul insuficient din timpul săptămânii este corelat cu probleme de atenţie în timpul orelor,lipsa energiei şi stări uşor depresive.
„Este bine ca părinţii să supravegheze rutina de somn a copiilor,pe toată durata preşcolară şi până în adolescenţă,asigurându-le condiţii optime pentru un somn odihnitor,într-o cameră bine aerisită,fără TV sau calculator,la o temperatură uşor scăzută. La toate acestea să nu uităm să oferim copiilor inainte de culcare şi nu numai,momente pline de atenţie şi afecţiune”,afirmă Silvia Bucur,Preşedintele Fundaţiei PRAIS,iniţiatoarea mişcării naţionale „Şi eu trăiesc sănătos!-SETS”.