Câţi bani de buzunar îi dai copilului

1 55022 original jpg jpeg

Chiar dacă vrei ca odorul tău să nu ducă lipsă de nimic, nu înseamnă că trebuie să-l răsfeţi peste măsură. Este bine să înveţe de la vârste fragede care este valoarea banului şi cât de greu se câştigă.

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să intri într-un magazin,iar cel mic să-ţi ceară să-i cumperi diverse lucruri? Este greu să-i explici,atunci când e pe punctul să izbuc­nească în plâns,că nu ai suma necesară...Una din lecţiile copilăriei

Din acest motiv,copiii ar trebui învăţaţi încă de la vârsta grădiniţei ce înseamnă să te încadrezi într-un buget. Îi poţi aloca în fiecare lună o sumă de bani din care să-l încurajezi să-şi facă micile capricii. Însă,pentru a beneficia de aceşti bani,trebuie mai întâi să-i merite! Solicită-i ajutorul la câteva treburi casnice uşoare,cum ar fi să şteargă vasele cu un prosop uscat sau să te ajute la strânsul mesei.

Suma alocată nu trebuie să fie mare,dar să-i permită să-şi cumpere dulciuri sau,dacă este mai econom din fire,să-i ajungă pentru o mică jucărie. Acordă-i libertate totală atunci când vine vorba să-i administreze,căci,la urma urmei,sunt banii lui. Astfel va vedea singur cât de uşor este să cheltui şi să ai mai puţine rezerve comparativ cu ce ai vrea să cumperi.

Pe măsură ce vor trece anii,copilul tău va avea maturitatea necesară să-şi administreze mai bine micul buget pe care îl are la dispoziţie,dar,în acelaşi timp,şi nevoile lui vor fi mai multe. Fetele vor dori să-şi îmbogăţească garderoba cu câte un obiect vestimentar,iar băieţii vor suspina după ultimele noutăţi ale tehnologiei.

Este de la sine înţeles că va trebui să-i dai mai mulţi bani de buzunar,însă odată cu înaintarea în vârstă şi lista lui de responsabilităţi ar trebui să crească,implicându-l în tot mai multe activităţi. Suma alocată depinde bineînţeles de bugetul familiei,dar şi de buna lui purtare.

Dacă nu ştii cât să-i dai,te poţi consulta cu părinţii prietenilor lui,pentru a nu stârni sentimente de frustrare sau,dimpotrivă,de laudă în faţa amicilor din grupul său. Suma de bani lunară nu ar trebui totuşi să depindă de rezultatele lui şcolare. Să meargă la cursuri şi să obţină note mari este „serviciul“ lui,iar cea mai bună recompensă pe care o poate primi sunt informaţiile care îi vor fi folositoare în viitor.

Economii pentru viitor

Adolescenţii îşi doresc să-şi cumpere mai multe lucruri,să iasă cu prietenii,iar din acest motiv banii nu le ajung niciodată. Poţi mări suma repartizată lunar pentru cheltuielile copilului tău,dar nu ar strica să-l încurajezi să facă economii dacă-şi doreşte să achiziţioneze bunuri cu o valoare mai ridicată. Îl poţi sfătui să-şi caute o activitate din care să obţină venituri suplimentare şi,în acest caz,să contribuie şi el la cheltuielile casei. Este timpul să decidă pe ce drum va porni în viaţă,iar o sumă de bani pusă deoparte cu siguranţă îi va fi de folos. O soluţie este deschiderea unui cont de economii într-o bancă,care poate deveni în timp o bază pentru viitorul său.

simeon stalpnicul png

Sfatul specialistului-Nicoleta Grigore,psihoterapeut cu specializare în terapia familiei,e-mail:nicoletagr@gmail.com

Nu există o formulă fixă pentru stabilirea banilor de buzunar pe care un părinte îi dă copilului său,există însă factori care pot influenţa această decizie:vârsta copilului,resursele financiare ale familiei şi,de ce nu,preţurile din zona în care locuieşte familia. Pentru a stabili cât,de ce să nu începem cu întrebarea:„Ce ar trebui să acopere suma?“. Pune-te în locul copilului tău,apleacă urechea la sugestiile lui pentru a crea o listă a cheltuielilor,astfel poţi estima suma necesară. Un simplu „Am nevoie de mai mult“ nu este suficient. Evaluează cererea,fii rezonabilă,ajută-l să găsească soluţii şi să facă economie. Din aceste economii va putea să-şi cumpere lucruri pe placul inimii.