Ce-i spui adolescentului tău despre sex şi sarcină?

1 52650 original jpg jpeg

Trăim într-o societate încă plină de prejudecăţi, în care discuţiile despre sex sunt subiecte tabu pentru părinţi. Însă bolile cu transmitere sexuală şi sarcinile în adolescenţa timpurie sunt tot mai întâlnite. Nu ignora aceste semnale de alarmă!

Doar un sfert dintre adolescenţii români folosesc o metodă contraceptivă pentru a evita bolile cu transmitere sexuală ori sarcinile nedorite,conform unui studiu al Asociaţiei Române pentru Promovarea Sănătăţii. Cauza nu este lipsa de informaţie,ci ineficienţa comunicării dintre tineri şi părinţii lor. Cu ajutorul psihologului Corina Radu,am aflat cum ar trebui să pui problema şi să vii în sprijinul copilului tău.

Cine discută cu copilul:mama sau tatăl?

Teoretic,mama discută cu fata şi tatăl cu băiatul. Asta pentru că,firesc,fiecare părinte înţelege mai bine problemele şi situaţiile cu care se confruntă copilul de acelaşi sex. Însă alegerea ar trebui să fie consecinţa relaţiilor deja existente în fiecare familie.  „Dacă băiatul se simte mai apropiat de mamă,cu siguranţă că se va orienta spre ea.

Pe de altă parte,dacă fata este într-o perioadă conflictuală cu mama,e posibil să fie total nereceptivă la tot ce vine din partea ei. Aşadar,înainte de a decide cine discută cu copilul,părinţii au de luat în calcul toate aceste aspecte“,afirmă psihologul.

Renunţă la prejudecăţi în dialogurile «intime»

Sexul este un aspect firesc şi natural al vieţii şi este privit din două perspective:ca nevoie fiziologică şi ca plăcere. Cu toate acestea,majoritatea părinţilor se simt jenaţi sau le este teamă să discute deschis cu adolescentul lor despre viaţa sexuală. Comportamentul firesc şi natural al părintelui îl ajută pe copil să se simtă în largul lui şi să recepteze informaţiile fără presiune sau constrângeri.

De asemenea,este important ca „părintele să fie atent la nevoile reale ale copilului său şi să-i fie alături,aşa cum are el nevoie,nu aşa cum îşi imaginează adultul că are nevoie“,subliniază specialistul.

simeon stalpnicul png

Ascultă copilul şi responsabilizează-l!

În era tehnologiei,adolescentul are acces la o sumedenie de informaţii legate de sex şi de contracepţie,însă pentru că părinţii sunt copleşiţi de teama consecinţelor,simt mai mult nevoia să-i facă morală copilului,decât să-l asculte,să-l susţină şi să-l responsabilizeze. De aceea,tinerii se simt neascultaţi,neînţeleşi şi,automat,le scade dorinţa de a se confesa sau de a cere ajutorul părinţilor.

Este de preferat să li se spună pe un ton calm că decizia de a-şi începe viaţa sexuală le aparţine,dar că trebuie să-şi asume şi consecinţele. Iar în ceea ce priveşte contracepţia,ar trebui să le amintim că un act sexual neprotejat creşte riscul bolilor cu transmitere sexuală sau al sarcinilor nedorite.

simeon stalpnicul png

Ajută-l să-şi dezvolte principiile morale

Printre mulţimea de sfaturi pe care i le oferi copilului tău,strecoară şi întrebări de genul „Tu ce părere ai?“,  „Ce ai face într-o astfel de situaţie?“,„Ce simţi?“,„Tu ce-ţidoreşti?“,  „Ce informaţii ai deja?“. Astfel,îi vei stimula propria gândire şi-l vei ajuta să ia cele mai bune decizii.  De asemenea,caută să-i cultivi încrederea în ceea ce simte,în el însuşi. Un tânăr care are încredere în sine nu va avea niciodată relaţii sociale sau contacte sexuale cu persoane nepotrivite şi nu se va lăsa manipulat de cei din jur. 

Specialistul te sfătuieşte

Psihologul Corina Radu susţine că părintele trebuie să i se adreseze copilului fără să-i transmită frică sau panică,fără să-l ameninţe sau să-l umilească:„Tonul ridicat şi atitudinea superioară pe care le adoptă unii părinţi faţă de copiii lor,acel «eu ştiu mai bine decât tine»,reprezintă de fapt o formă de autosabotare:te „sapi” singur în efortul de a-ţi susţine copilul la o vârstă atât de dificilă. Şi asta pentru că nu poţi fi cu el în momentele cruciale,acel «ştiu eu mai bine» nu mai are nicio valoare şi nici nu este de folos.”