„Ce să fac să-mi ţin nervii în frâu?”

1 62679 original jpg jpeg

E normal să fim câteodată supăraţi şi frustraţi. Cea mai gravă problemă este modul în care ne exprimăm furia. Dacă ea copleşeşte şi întunecă raţiunea până la un nivel la care devine un pericol real pentru ceilalţi, atunci trebuie să căutăm o soluţie.

Furia este o adaptare la mediu şi este un sentiment absolut normal. În zilele de la începutul umanităţii,ea putea face diferenţa între viaţă şi moarte. În situaţiile în care trebuiau înfruntate anumite primejdii,singura decizie era „luptă sau fugi”,iar pentru a lupta,agresivitatea era unica opţiune instinctivă. De fapt,în mare măsură,oamenii au tendinţa să devină foarte agresivi când sunt nesiguri,le este frică de ceva la nivel inconştient sau când sunt supuşi unor situaţii care îi frustrează şi le depăşesc limitele răbdării.  

Cum ajungi să „explodezi”

Ştiu că nu prea te ajută să-ţi spun că nu câştigi nimic dacă te enervezi. Adesea,lucrurile care te scot din minţi nu pot fi controlate. Într-adevăr,nu prea ai ce face în mod real pentru a elimina stimulul care te deranjează. Coada de la casa de marcat nu se va termina mai repede dacă te enervezi,nici traficul nu va deveni mai fluid,şi totuşi,chiar dacă ştii aceste lucruri,nu-ţi poţi stăpâni sentimentele. Motivul care se află în spatele furiei este inconştient. Poate fi dorinţa de control şi de putere,presiunea timpului sau oboseala acumulată într-o anumită perioadă. 

Primul ajutor

Sunt persoane care consideră că urlând,aruncând cu obiecte şi dând cu pumnii în pereţi se descarcă şi se vor simţi mai bine. De fapt,aceste accese repetate vor duce la şi mai puţin control şi la răbufniri din ce în ce mai periculoase. Altele aleg să-şi înghită toţi nervii şi frustrările şi să zâmbească – acele persoane care cred că exprimarea furiei este nesănătoasă,antisocială şi trebuie eliminată.

Studiile arată că ambele abordări sunt greşite. Ce opţiune ne rămâne? Ei bine,mânia trebuie lăsată să iasă,dar controlat.Primul pas este conştientizarea momentelor în care eşti predispusă la furie. Când ştii de unde apare furia,ai şi mai multă putere asupra ei. După ce problema este identificată,se poate căuta o rezolvare. Spre exemplu,dacă eşti furioasă pe cineva din anturajul tău,spune-i asta într-un mod constructiv,nu agresiv. În momentul în care o anumită situaţie îţi poate declanşa un acces de mânie incontrolabilă,învaţă s-o eviţi. Avantajul de a-ţi înţelege şi ghida furia este acela că ajungi să tai răul de la rădăcină,nu doar să ţipi din toţi rărunchii la ceilalţi.

Umorul este un remediu de calitate

Dacă te afli într-o situaţie tensionată,umorul este o soluţie potrivită. De cele mai multe ori,o glumă bună spusă la momentul potrivit poate detensiona atmosfera complet. De asemenea,umorul ajută în dinamica relaţiilor,cât şi în acceptarea unei situaţii mai puţin plăcute. Ne place sau nu,băşcălia,caterinca,gluma sau cum i-om mai spune este un remediu excelent,atât timp cât nu reprezintă un atac la adresa cuiva.

Exprimă-ţi sentimentele... relaxat

Dacă ai un prieten sau o prietenă bună căreia i te poţi confesa,fă-o! Îţi va mai lua din povara de pe umeri. De asemenea,dacă există metode prin care să-ţi scadă nivelul de furie –

de exemplu,să cânţi,să pictezi,să faci exerciţii fizice – nu ezita! Dacă începi să te enervezi,focusează-ţi mintea pe altceva,gândeşte-te

la un loc care te-a binedispus,la o situaţie care te-a deconectat. La fel de bine poţi să numeri până la zece sau să iei o pauză şi să te odihneşti. Nu uita că irascibilitatea este „prietenă bună“ şi cu oboseala. Presiunea duce la descărcări nervoase;permite-ţi un program încărcat,dar cu marje de timp suficiente să nu intri în panică. Sau redu turaţia motoarelor. Uneori rezultatele cele mai bune vin când reuşeşti să te deconectezi şi să faci un lucru doar de plăcere.

ATENŢIE!

Furia repetată uzează controlul şi este periculoasă şi pentru tine.

Furia este de multe ori un pericol mai mare pentru tine decât pentru cel agresat.

Un om furios are şanse de trei ori mai mari să facă atac de cord decât un om calm.

Concentrarea se diminuează în timpul acceselor de furie.